Piimatööstused teenisid kvartaliga 2,8 miljonit eurot kasumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed piima joomas.
Lapsed piima joomas. Foto: Priit Simson

Eesti konjunktuuriinstituudi piimaturu ülevaate kohaselt said Eesti piimatööstused tänavu esimeses kvartalis kasumit 2,8 miljonit eurot, mida on üle kahe korra enam kui aasta tagasi.


Piimatööstuste müügitulud kasvasid aastases võrdluses 17 protsenti ja ulatusid esimese kvartali kokkuvõttes 88,4 miljoni euroni. Tööstuste kulud kasvasid samas 16 protsenti 85,7 miljoni euroni. Kulude kasv tulenes suuresti toorpiima kallinemisest. Toorpiimale kulus tööstustel 48 miljonit eurot ehk 23 protsenti enam võrreldes aastatagusega. Sama suur oli toorpiima keskmise kokkuostuhinna aastane tõus.

Tööstused varusid kvartaliga piima 149 900 tonni, mis oli seitse protsenti enam kui aasta tagasi samal ajal ja moodustas 89 protsenti kogu Eestis toodetud piimast. Osa toorpiimast müüsid piimatootjad Eesti madalate kokkuostuhindade tõttu Lätti ja Leetu.

Piimatööstused investeerisid kvartali jooksul 2,9 miljonit eurot, millest 1,5 miljonit läks hoonetesse ja rajatistesse ning 1,4 miljonit masinatesse ja seadmetesse.

Piimatööstused andsid esimeses kvartalis tööd 2219 inimesele, mis on viis protsenti enam kui aasta tagasi samal ajal.

Piimatoodete jaehinnad olid esimeses kvartalis kuni 44 protsenti kallimad aasta varasemast. Nii palju kallines näiteks kilepakendis joogipiim. Enam kui kolmandiku kallines hapukoor ja kohvikoor ja veerandi võrra keefir. Või ja juustu hinnatõus jätkus ka tänavu teises kvartalis, joogipiima hind on stabiliseerunud või isegi veidi alanenud, märkis konjunktuuriinstituut.

Eestis oli märtsi lõpus 96 400 piimalehma, mis on 200 võrra enam kui aasta varem. Keskmine piimatoodang kasvas aastaga 3,6 protsenti ja ulatus esimeses kvartalis 1699 kilogrammini lehma kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles