Maffiakohvik Rooma südames

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakul Antico Caffe Chigi, paremal tagapool paistab peaministri büroo.
Vasakul Antico Caffe Chigi, paremal tagapool paistab peaministri büroo. Foto: SCANPIX

Kui Itaalia valitsus vajanuks veel mingit tõestust maffia mõjuvõimust riigis, piisanuks pilgust aknast üle tänava.


Eile varahommikul tegi politsei reidi Rooma kesklinna kohvikusse nimega Antico Caffe Chigi – kahekorruselisse restoran-baari, mis on poliitikute ja ajakirjanike lemmikpesa ning paikneb vähem kui saja sammu kaugusel peaministri büroost, teisel pool platsi.

Politsei sõnutsi oli kahtlane kohvik Gallico klanni käpa all, mis kuulub lõunapoolses Calabria maakonnas baseeruvasse 'Ndrangheta maffiavõrgustikku.

Ühtlasi võttis politsei Roomas ja selle lähiümbruse linnades üle 18 ettevõtet ja luksusjahi nimega Feezy, koguhinnaga ligikaudu 20 miljonit eurot.

Peaminister Silvio Berlusconi ei väsi korrutamast, et sellised reidid näitavad, kuivõrd otsustavalt tema valitsus maffia-vastast võitlust peab.

Siseministeeriumi andmetel on politsei viimase kolme aastaga saanud oma valdusse umbes 21,5 miljardi euro jagu maffia vara, lisaks on arreteeritud 8466 väidetavat mafioosot.

Samal ajal üritavad mõned valitsusliikmed maalida pilti maffiast kui «lõunapoolsest» probleemist, mille mõju ülejäänud Itaaliale on piiratud – vaatamata kuhjuvatele tõenditele sellest, et Sitsiilias, Calabrias ja Napolis baseeruv organiseeritud kuritegevus investeerib oma hinnaguliselt 100 miljardi eurose aastakäibe kasumeid «legitiimsesse» ettevõtlusse mitte üksnes Itaalia kesk- ja põhjaosas, vaid ka kaugemal Euroopas.

Rooma ajalehe Il Tempo ajakirjanikud ja töötajad, kelle kontorid asuvad otse nüüdseks tühja baari vastas, ilmutasid suurt hämmingut selle üle, et nende lokaalil lasub maffia-kahtlustus.

Peaministri büroo pressiesindaja oli samuti pahv, kuid suutis siiski korrata väidet, et reid näitab valitsuse pühendumust võitluses organiseeritud kuritegevusega.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles