BASF ja Vene diplomaat kinnitavad Nord Streami ehitusplaanide jätkumist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustiku rajamine Lääne-Kasahstanis.
Gaasitorustiku rajamine Lääne-Kasahstanis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Nord Streami projekti toetav Saksa keemiatööstus BASF kinnitas gaasitorustiku rajamise plaani, sama tegi ka Vene suursaadik Saksamaal. 


«Minu viimases kõneluses Gazpromi juhi Aleksei Milleriga sai kinnitust, et kõik osapooled töötavad väga otsustavalt selle nimel, et Nord Streami torujuhtme rajamine püsiks ajagraafikus,» rääkis BASFi tegevdirektor Jürgen Hambrecht uudisteagentuurile DPA.

Firmajuhi reageeringu avaldas Saksa majandusleht Handelsblatt.

Vene suursaadik Saksamaal Vladimir Kotenjov ütles telekanalile ARD antud intervjuus, et Venemaa pole taganenud gaasitorustiku rajamise plaanist.

«Gaasitorustik ehitatakse valmis,» kinnitas ta Deutsche Welle vahendusel.

Kotenjov selgitas, et gaasitorustik tagab Euroopale stabiilsed gaasitarned.

Kolmapäeval tõstatas Nord Streami küsimuse üles Vene peaminister Vladimir Putin. Valitsusjuhi sõnul ei hakka Venemaa 10 miljardi dollarilist gaasitoru ehitama, kui Euroopa seda ei taha.

«Selle asemel ehitame me hoopis tehaseid gaasi veeldamiseks ja hakkame siis seda maailmaturule laevadega saatma,» ütles Putin.

Suursaadik Kotenjovi sõnul ei mõistetud Putini sõnu Euroopas õieti. «Härra Putin ei püüdnud kedagi ähvardada,» rõhutas diplomaat.

Nord Streami gaasikonsortsiumi moodustavad Vene gaasimonopol Gazprom, Saksa firmad BASF ja E.ON ning Hollandi kompanii Gasunie. Esimesed gaasikogused peaksid jõudma Venemaalt Euroopasse 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles