OPEC plaanib taas vähendada tootmist

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööline Bahreinis Sakhiris asuval naftapuurtornil.
Tööline Bahreinis Sakhiris asuval naftapuurtornil. Foto: AP / Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide organisatsioon (OPEC) võib lähiajal taas kärpida päevast toodangut, kuna naftatootjatele teeb muret barreli odavnemine viimase 21 kuu madalaimale tasemele.


OPECi president Chakib Khelil rääkis Alžeeria raadiole, et erakorralisel nõupidamisel Kairos arutatakse olukorda naftaturul, vahendas Bloomberg.  

OPECi suuruselt teine naftatootja Iraan kavatseb toetada organisatsiooni võimalikku otsust vähendada tootmist, vahendas uudisteagentuur Mehr.

«OPECi liikmed otsustasid korraldada erakorralise nõupidamise 29. novembril Kairos, et arutada kehtivaid hindu. Praegune turusituatsioon on murettekitav,» vahendas Iraani naftaministri Mohammad Ali Khatibi sõnu AFP.

«Nafta hinnalanguse ja ebastabiilse turu olukorras toetab Iraan tootmise vähendamist,» kinnitas Khatibi.

OPECi riigid annavad 40 protsenti kogu maailma naftatoodangust. Novembri alguses kärpisid nad päevast tootmist 1,5 miljoni barreli võrra.

Organisatsioon oli varem leppinud kokku kohtuda 17. detsembril Alžeerias Oranis, et vähendada taas tootmist 1,5 miljoni barreli võrra päevas.

Kartelli jaoks oleks vastuvõetav, kui barreli hind liigub 70 dollarist kõrgemal. Viimastel päevadel on barreli hind maailmaturul liikunud aga 55-56 dollari läheduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles