Pindi: kinnisvara hinnad tõusevad tänu targematele ostjatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja
Maja Foto: Laura Oks

Pindi kinnisvara  hindaja ja analüütiku Siim Simsoni sõnul on huvi kinnisvara ostmise vastu kasvamas, kuid inimesed on tehinguid tehes varasemast teadlikumad.


Ardi Roosimaa kirjutab tänases Postimehes, et positiivsed teated Eesti majandusest on taas ärgitanud inimesi kiires rikastumisootuses kinnisvara ostma. Irooniline soovitus võiks tema sõnul olla « Proovige pangandust.»

Paari kuu pärast möödub kinnisvaraturu absoluutsest põhjast kaks aastat ning selle aja jooksul on hinnad kasvanud 37,4 protsenti, see teeb aastaseks kasvuks hoogsad 18 protsenti ja veidi rohkemgi.

Sellel aastal peaksid kinnisvarahinnad kerkima 10 protsendi jagu. «Kui kõik asjad kallinevad, ei saa ka kodu odavamaks minna,» kommenteeris Simson.

Samas on aktiivsus kinnisvaraturul eelmise aasta lõpuga võrreldes väiksem. Inimesed harjuvad euroga ning üldise hinnatõusu ja reaalpalga vähenemise tõttu on kinnisvara soetamine keeruline.

Simsoni sõnul on ostjad varasemast targemad. «Keskmise hinna tõus on tingitud muuhulgast ka sellest, et kui buumi ajal osteti kõike, mis turul oli, siis viimasel paaril aastal ostetakse pigem kvaliteetseid kinnistuid.»

Ostjad vaatavad ka hoone seisukorda ja asukohta, kaaluvad laenuotsust põhjalikumalt ning seepärast kehvad kinnistud naljalt kaubaks ei lähe.

«Ma ei usu, et inimesed kiirustades kinnisvara ostavad. Pankade signaal on küll pigem selline, et laenuvõime analüüs on põhjalikum kui varem,» kommenteeris Simson.

Samas on sissemaksete asemel hakatud taas kasutama lisatagatis. «Kodu ostes pannakse pant ämmade ja emade korterid. Vahepeal oli tehinguid väga vähe, ostsid need, kellel oli väga hea võimalus ning raha sissemaksuks olemas. Nüüd on turule tagasi tulnud noored, kellel on töökoht, aga piisavalt sääste veel ei ole.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles