Eesti Energia endised nõukogu liikmed: omanik plaanib IPO’t

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirja üks autoreid, Eesti Energia nõukogu endine liige Aivar Reivik.
Kirja üks autoreid, Eesti Energia nõukogu endine liige Aivar Reivik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reedel Eesti Energia nõukogu liikmete kohalt tagasi kutsutud Rein Kuusmik ja Aivar Reivik väidavad 30. juunil rahandus- ja majandusministritele saadetud kirjas, et Eesti Energia juhatus ja omaniku esindajad on ette valmistamas ettevõtte omakapitali laiendamist.


«Oleme teadlikud, et Eesti Energia juhatus on koos omaniku esindajatega taas ette valmistamas ettevõtte omakapitali laiendamist,» teatavad mehed oma kirjas.

«Omakapitali laiendamine või mittelaiendamine on kahtlemata omaniku suveräänne õigus ja allakirjutanud ei sea seda mingilgi moel kahtluse alla.

Sellegi poolest leiame me Eesti Energia (EE) nõukogu liikmetena, et oleme kohustatud juhtima omaniku tähelepanu mõningatele Eesti Energia omakapitali laiendamisega seotud asjaoludele,» lisavad Kuusmik ja Reivik.

Meeste hinnangul oleks EE juhatusel omakapitali laiendamiseks raske saada nõukogu heakskiitu, kuna IPO (aktsiate esmane avalik pakkumine) läbiviimise katse 2010. aastal näitas, et sellega võib kaasneda ka rida ebasoovitavaid tagajärgi.

«Suur soov läbi viia edukas IPO lausa sunnib juhtkonda tegema otsuseid, mis annavad tulemust küll lühiajaliselt, kuid on kahjulikud pikemas perspektiivis,» seisab kirjas.

«Eriti murelikuks teeb meid asjaolu, et Eesti Energia IPOga oodatakse investeerima ka 50 000 Eesti jaeinvestorit. Kümnetel tuhandetel nende seast puudub aktsiainvesteeringute adekvaatseks hindamiseks igasugune kogemus.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete spetsialist Rasmus Ruuda märkis samas, et riigil kui Eesti Energia omanikul pole kavas ettevõtte IPO’t läbi viia.

«Seega on nõukogu eksliikmete jutt mõnevõrra mõistmatu,» märkis Ruuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles