Hoiatus: majanduslangus Kreekas jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipp Panteoni kohal
Euroopa Liidu ja Kreeka lipp Panteoni kohal Foto: SCANPIX

Euroopa Liit hoiatab, et Kreekas jätkub majanduslangus vähemalt käesoleva aasta lõpuni, kummutades varasemad ennustused kasvu taastumisest kolmandas kvartalis.

Nagu selgub Euroopa Komisjoni kvartaliaruandest, tõmbub Kreeka majandus 2011. aastal 3,75 protsenti koomale ning näitab tuleval aastal vaid vaevumärgatavat kasvutendentsi.

«Vastupidiselt varasematele ootustele aeglustub majandustegevus ka 2011. aasta teises pooles, kuna lisakärped ja likviidsuse nappus nõuavad oma osa,» seisab raportis.

Tänavune tagasiminek tähendab aga, et «aeglasemaks jääb ka 2012. aasta kasvutempo, mis küündib maksimaalselt 0,6 protsendini».

Raport, mille on koostanud komisjoni eksperdid koostöös Euroopa Keskpangaga, avalikustati pärast seda, kui Euroopa rahandusministrid kiitsid laupäeval heaks 8,7 miljardi eurose osamakse, mille toel Ateena juuli lõpus oma laenukohustusi täita saab.

Analüütikute sõnutsi võib pikemaks veniv langus riigis valitsevat poliitilist ja sotsiaalset olukorda veelgi pingestada – samal ajal, kui sotsialistlik valitsus üritab rakendada ellu teise abipaketi tingimuseks seatud valulikke reforme.

Kreeka on lubanud kärpida riiklikku palgafondi 20 protsendi jagu ning erastada hulgaliselt riigifirmasid, mis on toonud kaasa võimukate ametiühingute jõulise streigilaine.

Lisaks struktuursetele reformidele on rahandusministeerium kuulutanud välja ka värsked maksukergitused ja kulukärped, katsudes niiviisi toppida täis tänavust 3,8 miljardi euro suurust eelarveauku.

Laekumised on aga graafikust maas, kuna majandustegevus käib alla.

Käesoleva aasta esimese viie kuuga langesid maksulaekumised 7,1 protsendi võrra. Aasta kokkuvõttes on aga eesmärgiks seatud 8,5-protsendiline kasv.

Maksuametnikud, kes on nördinud 200 regionaalse maksukontori sulgemisest – mida tehakse korruptsiooni-vastase võitluse tõhustamiseks – on alates aasta algusest nn viivitusstreiki pidanud, tehes tööd võimalikult vähe ja aeglaselt.

«Eelarvelaekumisi pärsivad maksukogumise mehhanismi jätkuv tõrkumine ja laialtlevinud maksupettused,» ütles EFG Eurobanki analüütik Platon Monokroussos.

Ateena nädalalehe Paroni küsitluse valguses on halvenev majandusväljavaade hakanud õõnestama valitsevate sotsialistide populaarsust. 80 protsenti vastanutest leiab, et «ees on hullemad ajad».

Küsitluse valguses on sotsid opositsioonilistest konservatiividest 1,3 protsenti taga.

Opositsioonijuht Antonis Samaras, kes keeldus toetamast parlamendi poolt heakskiidetud kasinuspaketti, on Paroni andmetel peaministrist George Papandreoust 1,5 protsendi jagu ees.

Nädalavahetusel tungiti Kesk-Kreeka piirkonnas kallale sealt pärit sotsialistist parlamendiliikmele. Nikos Tsionist loobiti Lamia linnas nii jogurti kui munadega, politseieskordi pingutustele vaatamata tabasid parlamentääri ka mõned rusikahoobid.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles