Brüssel kärbib karmilt roamingu hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnumi saatmine mobiiltelefoniga. Foto on illustreeriv.
Sõnumi saatmine mobiiltelefoniga. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik.

Hinnast, mida Euroopa Liidus rännates nutifone ja tahvelarvuteid kasutades maksta tuleb, jääb alles vähem kui pool. Brüsseli uus plaan on kasutajate rõõm ja operaatorite luupainaja.

Euroopa Komisjon teatab sel nädalal, et ranged roaminguhinna piirangud ELis pikenevad nelja aasta võrra. Lõppeesmärgiks on aga teksti- ja häälsõnumite roamingu lisatasud täielikult kaotada.

Täiendava hoobina mobiilioperaatoritele tulevad alates järgmisest aastast hinnapiirangud ka andmete allalaadimistele, kõnedele ja SMS-sõnumitele.

Välismaal viibides interneti kasutamine ja e-kirjade vastuvõtmine ei tohi alates 2012. aasta juulist maksta rohkem kui 90 eurosenti megabaidist. Aastaks 2014 langeb hind aga 50 sendi peale. Tänase seisuga on keskmine hind üle 2 euro – vaatamata sellele, et hulgihindadel on piirang peal.

Et roaminguturule rohkem konkurentsi tuua, lubatakse reisivatel eurooplastel välismaal viibides valida lisaks oma «kodusele võrgule» ka teisi – pöörates operaatorite ärimudelid sisuliselt pea peale.

2014. aastal (pärast Euroopa Parlamendi ja liikmesriikide valitsuste heakskiitu) jõustuvad reeglid tähendavad seda, et kliendid saavad otsida teistest võrkudest paremaid roamingupakkumisi, kasutades sama telefoninumbrit ja SIM-kaarti.

Ettepanek on osa ELi digitaalarengu voliniku Neelie Kroesi lausrünnaust, kes tahab aastaks 2015 roamingutasud sisuliselt kaotada.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles