Venemaal toimus ajalooline pangapäästmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Pank
Moskva Pank Foto: SCANPIX

Moskva Pank saab 14 miljardit dollarit riigiabi. Tegemist on suurima pangapäästmise operatsiooniga Venemaa ajaloos.

Abipakett antakse pärast seda, kui riigi enamusosalusega VTB pank avastas pärast 46,5-protsendilise osaluse ostmist Moskva Pangas sealt 250 miljardi rubla (9 miljardi dollari) jagu problemaatilisi laenusid.

Halvad laenud, mis moodustavad Moskva Panga varadest ligi kolmandiku, on antud panga endise juhatusega seotud firmadele.

Vene rahandusminister Aleksei Kudrin süüdistas eile panga endist juhatust eesotas Andrei Borodiniga – kes on Moskva tagandatud meeri Juri Lužkovi lähedane liitlane – ebaperemehelikkuses ning palus algatada kriminaaluurimise, kahtlustades varade kantimist nii Vene- kui välismaale.

Kudrini sõnutsi on keskpank välja selgitanud, et 250 miljardist Borodiniga seotud firmadele väljastatud laenurublast on 150 miljardit «väga halvad». Kui neid laene üldse teenindatud on, siis vaid tähtaegade pideva pikendamise teel. Tagatisi pole ollagi.

Borodin varjab end Londonis, kuhu põgenes Venemaal käivitatud kriminaaluurimise eest Moskva Pangast Lužkovi abikaasa kinnisvaraprojektidesse antud 415 miljoni dollarilise laenu asjus.

Ta ütles pressiteate vahendusel, et on päästeoperatsiooni summa suurusest šokeeritud ja väitis, et ülevõtmine VTB poolt on poliitiline.

Samas ei olnud Borodini kõneisikud võimelised koheselt kommenteerima, kas kõnealused seotud osapoolte vahelised laenud olid tagatud või mitte. Või kas tagatis oli ehk hiljuti ära võetud.

VTB on võidelnud Moskva Panga ülevõtmise nimel alates veebruarist, mil ostis linnavalitsuselt oma esimese, 3,5 miljardi dollarilise osaluse.

Borodin, kes omas koos äripartneri Lev Allalujeviga Moskva Pangast 20,3 protsenti, oli ülevõtmise vastu ja müüs oma osaluse VTBd trotsides hoopis Kremliga seotud ärimehele Vitali Jusufovile.

Juunikuiste pingeliste «probleemlaenu-arutelude» keeristes kutsus Borodin VTBd üles oma osalust maha müüma.

Päästeoperatsioon näeb välja selline: Vene riiklik hoiusekindlustusamet annab Moskva Pangale 295 miljardit rubla laenuraha. Viieks aastaks ja 0,5-protsendilise miinimumintressiga. Samal ajal süstib VTB panka 100 miljardit rubla kapitali ja kasvatab oma osaluse 75 protsendi peale.

Investorid ütlesid, et niivõrd üüratu päästepakett tekitab kahtlusi keskpanga suutlikkuses järelevalvet teostada,  VTB aga viskab «head raha halvale järele».

«Ja see polnud ju mingi teise ešeloni pank. See oli poolriiklik asutus, otse riigi südames,» ütles Royal Bank of Scotlandi arenevate turgude analüütik Tim Ash ja lisas: «Kui selline asi juhtub niivõrd tähtsas asutuses, on signaal selge: kogu Vene pangandussüsteem tuleb lõpuks ometi puhtaks rookida.»

VTB vähemusaktsionäri ja endise Venemaa suurima mobiilioperaatori MTSi presidendi Vassili Sidorovi hinnangul tõstatab päästepakett küsimusi VTB juhtimise osas: «Kuidas võib teha multimiljardi dollarise ostu ilma ettepanekut korralikult läbi vaatamata?»

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles