Ravikeskuse abiga on tööturule naasnud 40 endist narkomaani

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitusprogramm aitab endistel narkomaanidel tööd leida.
Koolitusprogramm aitab endistel narkomaanidel tööd leida. Foto: Margus Ansu

Pool aastat tagasi Ida-Virumaal avatud Eesti esimene uimastisõltlastele mõeldud kompleksne ravi- ja rehabilitatsioonikeskus on praeguseks abistanud enam kui 150 endist narkomaani.

Sõltlaste jaoks käivitatud koolitustegevuse raames on tööturule tagasi toodud ligi 40 endist narkomaani, kellega on sõlmitud ka töölepingud.

Endised narkomaanid on tänu koolitustegevusele ning praktilisele tööõppele ametis kasutatud olmeelektroonika kogumispunktides, ehitusel ning õmblustsehhis, kus osaletakse reaalses tootmisprotsessis.

Tööõppe raames on Ida-Virumaal käivitatud ka vanakraami kogumise teenus «Kolamees», kus toimetavad ravi ja rehabilitatsiooni läbinud endised uimastisõltlased.

«Võõrutusravi ja sellele järgnevat rehabilitatsiooni pakutakse kõigile uimastite tarvitamisega kimpus olevatele eestimaalastele,» ütles projekti «Ravi- ja rehabilitatsiooni keskkonna välja arendamine sõltlaste tööturule integreerimiseks» juht Kristina Tauts.

Projekti esmane ülesanne oli luua keskus, mis aitaks muutuda soovivaid uimastisõltlasi ühiskonda tagasi tuua.

Paralleelselt keskuse loomisega on edukalt käivitunud koolitustegevus, mis abistab ja annab endistele sõltlastele vajalikke algteadmisi ning tööoskusi ühiskonda ja tööellu naasmisel.

Endiste sõltlaste resotsialiseerimine ja ühiskonda taasintegreerimise projekti juhi Reele Vinni sõnul on koolitusel osalejate taust väga erinev, kuid väga oluline on huvi ja soov muutuda. «Sõltlaste elus on see väga suur samm edasi,» sõnas Vinni.

Lisaks pakutakse uimastisõltlastele praktilist tööõpet, mis toimub koostöös ettevõtetega ning aidatakse nii isiklikus asjaajamises kui ka töökoha leidmisel.

Euroopa Liidu Sotsiaalfondi rahade toel sel kevadel Kohtla-Järvel avatud ravi- ja rehabilitatsioonikeskuse tööd teostab Hospital OÜ ning tegevusi, seal hulgas koolitust, koordineerib Referents OÜ.

Projekti ning ressursside kasutamise koordinaator on tööturuamet. Partneritena on projekti kaasatud Ida-Viru maavalitsus, Kohtla-Järve linnavalitsus ning Tervise Arengu Instituut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles