Osa Soome jäätistest osutusid tõelisteks kaloripommideks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätis puuviljadega
Jäätis puuviljadega Foto: SCANPIX

Soome Tarbijaliidu võrdluse järgi sisaldavad mõned jäätised sama palju energiat kui korralik toiduportsjon ja tegelikkuses on osa neist tõelised kaloripommid.

Tarbijaliit võrdles kalorite koguseid kokku 150 erinevas jäätises. Selgus, et näiteks energia hulk vahvlituutudes olevates jäätistes võib erineda enam kui 300 kilokalori võrra.

Võimalikult lahjat jäätist sooviv inimene peaks lisaks suurele portsjonile vältima kastmeid, glasuuri, šokolaadilaaste ja muid lisandeid. Tarbijaliit tõdes, et lahjemates toodetes ei olegi alati kasutatud suhkruasendajaid.

Suurimad energiapommid on näiteks Ingmani vahvlijäätis Iso Suklaarouhe (300 ml), mis sisaldab 486 kilokalorit ja Jättis Vanhanajan mansikka (300 ml), mis sisaldab 421 kilokalorit.

Pulgajäätistest sisaldab Valio Classic Kermatoffee portsjon (87 grammi) 370 kilokalorit ja Classic Kerrossuklaa (83 grammi) 350 kilokalorit.

Mahlajäätistest näiteks Twister Pineapple/Lime/Lemon/Strawberry (tootjaks GB Clace) sisaldab 118 kilokalorit ja Solero Orange (GB Clace) 100 kilokalorit.

Teistest vähem energiat sisaldavad vahvlijäätistest näiteks Valio Pingviini Kuningatar (70 g) 154 kilokalorit ja Pingviini Päärynä (laktoosita pirnijäätis, 71 g) 170 kilokalorit.

Mahlapulkadest näiteks Valio Grandi Vadelma (vaarikajäätis, 60 g) sisaldab 55 kilokalorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles