Euroopa mässavale Kreekale: kärpige või tuleb pankrot

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile rahumeelselt alanud 20 000 inimesega meeleavaldus Ateenas muutus kiiresti vägivaldseks. Kärpeplaanide vastu protestijad süütasid autosid, lõhkusid välikohvikuid ja kaklesid politseiga.
Eile rahumeelselt alanud 20 000 inimesega meeleavaldus Ateenas muutus kiiresti vägivaldseks. Kärpeplaanide vastu protestijad süütasid autosid, lõhkusid välikohvikuid ja kaklesid politseiga. Foto: Reuters

Vaatamata rahva streikidele ja vägivaldsetele meeleavaldustele hoiatab Euroopa, et Kreeka parlamendil ei ole muud võimalust kui kasinuskava heaks kiita.


Vastasel juhul tuleb silmitsi seista maksejõuetusega. «Ainus võimalus kohest maksejõuetust vältida on majandusprogramm heaks kiita. Ilma selleta finantsabi järgmist makset ei tule,» lausus Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn, lisades, et kahtlejatel ei maksa unistada: «Maksejõuetuse vältimiseks ei ole mingit plaani B.»

Kreeka parlament arutab Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi 12 miljardi euro suuruse rahalaeva saabumise eelduseks olevat karmi kärpekava – 28 miljardi euro suurust kulude kokkuhoidu, maksutõusu ja 50 miljardi euro suurust erastamisprogrammi.

Maksutõus hõlmab muu hulgas miinimumpalga saajaid. Meetmed on lisaks varem kokkulepitule ja opositsioon on kinnitanud, et nemad kava ei toeta.

Kuigi kärbete-vastased mässud ja meeleavaldused on riigis viimase aasta jooksul pea igapäevased, näitavad küsitlused EUbusinessi andmetel, et 57 protsenti kreeklastest on tegelikult rahvusvahelise abi eelduseks olevate kasinusmeetmete heakskiitmise poolt ja vaid 22 protsenti arvab, et programm tuleks tagasi lükata ka siis, kui see tähendaks riigi jaoks pankrotti.

Olgu küsitlusega kuidas on, näib, et Ateenas vägivaldseks muutunud meeleavaldustes osalejad ei olnud sellest eriti kuulnud. Eile välja kuulutatud 48-tunnine üldstreik hõlmas suurt osa Kreeka majandusest: osalevad nii arstid, kiirabiautojuhid kui kasiinotöötajad ja isegi riigiteatrite näitlejad. Streikisid ka lennujuhid, seda küll vaheaegadega, plaanide kohaselt ajavahemikel kella 8–12 ja 18–22.  

«Töötajate olukord on traagiline ja me oleme vaesusesse langemas,» kinnitas kommunismimeelse ametiühingu PAM­E liige Spyros Linardopoulos uudisteagentuurile AP. «Valitsus on alustanud sõda ja me vastame sellele sõjaga,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles