Ansip: riik peab tahtma Ülemkogu soovitusi täita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Raigo Pajula

Peaministri kinnitusel peavad Euroopa Ülemkogul riikidele antud soovitused olema sellised, mida liikmesriigid on ka nõus täitma.

Vaatamata sellele, et Lissaboni lepingu järgselt on maksupoliitika liikmesriikide pädevuses, soovitas Ülemkogu Eestile üldist maksukoormuse vähendamist. Esialgse versiooni kohaselt soovitati makse vähendada väikese ja keskmise sissetulekuga inimestel, kuid lõppversioonis jäi see välja. Seetõttu ei saa soovitustest välja lugeda ka viidet astmelisele tulumaksule.

«Soovitused peavad olema sellised, mida liikmesriikide valitsused aktsepteerivad ja on nõus selle nimel pingutama. Kindlasti tuleb vähendada tööjõu maksukoormust. See tähendab, et vähendatakse töötuskindlustuse määra; üksikisiku tulumaksu langetatakse protsendi võrra,» kommenteeris peaminister Andrus Ansip.

«Antud soovituste täitmine on ka meie enda huvides. Kõik muudatused viiakse Eestis läbi selle pärast, et need on Eestile kasulikud, mitte selle pärast, et Brüsseli ametnikud soovitavad,» lisas ta.

Euroopa Parlamendi liikme Krsitiina Ojulandi sõnul soodustaks ka sotsiaalmaksu langetamine uute töökohtade loomist ja julgustaks investoreid oma ettevõtteid Eestisse tooma.

Ansipi sõnul on Brüsselist tulnud soovitustest ka varem kasu olnud. «Lissaboni lepingu kohaselt tuleks 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust investeerida teaduse arengusse. Kuna Euroopa Liidus on taoline ühine eesmärk, on ka Eestil olnud lihtsam selle eesmärgi poole liikuda.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles