Zuckerberg – väljakukkujate eeskuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Mark Zuckerberg Facebooki peakontoris.
USA president Barack Obama ja Mark Zuckerberg Facebooki peakontoris. Foto: SCANPIX

USA ülikoolidest kukub välja üha arvukamalt tudengeid, kes kuulavad oma südame häält ja asutavad Räniorus uusi firmasid. Ekspertide hinnangul võib olla tegemist internetimulli uue sümptomiga.


Kolme IT-traditsioonide poolest tuntud ülikooli, MIT, Stanfordi ja Berkeley professorid kinnitavad, et ettevõtlusse suundujate kasvava hulga puhul võib täheldada soovi astuda selliste kuulsate mittelõpetanute nagu Bill Gatesi, Steve Jobsi ja Mark Zuckerbergi [vastavalt Microsofti, Apple’i ja Facebooki asutajate] jalajälgedes.

Pool tosinat Financial Timesi poolt intervjueeritud väljakukkujat ütlesid, et teavad ka teisi, kes samasuguse valiku on teinud.

Kõik kinnitasid, et investorid on valmis neid toetama.
«Nad tahavad näha, et sa usud oma asjasse piisavalt, et kõik mängu panna,» ütles Julia Hu, kes jättis MIT pooleli, kui leidis finantseeringu oma «magamisseadmete» firmale nimega Lark.

«Neile ei meeldi finantseerida ettevõtjaid, kes pole piisavalt pühendunud. Selles mõttes ei ole nende huvides sind takistada, kui sa ütled, et jätad kooli pooleli.»

Harj Taggar, 2005. aastal asutatud noorte ettevõtjate inkubaatori Y Combinatori partner, ütleb, et üliõpilastelt laekub üha rohkem avaldusi. Huvi olevat suur ka investorite poolelt, «kes neid 18-19 aastasi noori rahastada soovivad».

Osaliselt näeb Taggar siin põhjust selles, et internetiäri alustamine on tänapäeval palju odavam kui internetimulli päevil 1990. aastate lõpus. Sülearvutid on maksavad vähem ja veebipõhiste ettevõtete puhul puuduvad tootmiskulud.

Kuna noortel pole peresid, ajavad nad läbi pangalaenudeta ja on nõus elama odavates korterites, sööma kiirnuudleid ning töötama pikki tunde, ütles ta.

«Mark Zuckerberg näitas, et üks noormees võib oma ühikatoas istudes panna püsti 100 miljardit dollarit väärt veebilehe,» ütles Taggar, viidates Facebooki plahvatuslikule kasvule. «Nüüd on ka teistele kohale jõudnud, et kui välja ilmub järgmine tarkade mõtetega nooruk, tuleb teda kuulata.»

Investorid omakorda jooksevad tormi osalustele uutes internetifirmades, mida tekib nagu seeni pärast vihma, ning on vahel isegi palunud noortel õpingud pooleli jätta.

«Keskkond on selline, et tudengeid julgustatakse koolitööd katkestama,» ütles Berkeley ülikooli ettevõtluskeskuse direktor Andre Marquis, kelle programmist üksnes viimase semestriga kolm üliõpilast välja langes.

«Eks inimesi lahkub ka siis, kui mulli pole,» ütles Marquis. «Aga kui on, siis lahkub neid rohkem.»

«Silicon Valleys on see vaat et auasi, kui sa oma firma nimel kooli pooleli oled jätnud,» ütles Hu.

Keskkonnas, kus riskimist ja ebatraditsioonilisi valikuid nähakse kui uute tehnoloogiatrendide avastamise eeldust, on tavahariduse vahelejätmine paljude meelest pigem pluss kui miinus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles