Savisaar-Toomast: Euroopa Ülemkogu soovitab Eestile astmelist tulumaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast
Vilja Savisaar-Toomast Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Ülemkogu üheks soovituseks Eestile oli väikse ja keskmise sissetulekuga inimeste maksukoormuse vähendamine, Euroopa Parlamendi saadiku Vilja Savisaar-Toomasti sõnul soovitatakse Eestile astmelist tulumaksu.

«Eestile tehtud soovitustes torkas kõige enam silma tööjõumaksude vähendamine, just selles osas, mis puudutab väiksema sissetulekuga inimesi. See tähendab ennekõike astmelist tulumaksu, mis kehtib enamikes Euroopa riikides,» kommenteeris Savisaar-Toomast.

Juhul, kui maksukoormust ei vähendata, siis sellega tegelikult mingeid sanktsioone ei kaasne, kuna kõik soovitused on mõeldud ennekõike eelarvetasakaalu säilitamiseks ja majanduse jätkusuutlikuse tagamiseks. Kõikidest soovitustest, mis riikidele tehti, on see just kõige kaalukam.

«Eelarvet on seni tasakaalus hoitud aktsiisidega, need puudutavad aga kõiki inimesi ühtmoodi,» kommenteeris Savisaar-Toomast.

Eelarvetepuudujääk peaks eelmisel nädalal Eestile antud soovituste kohaselt 2012. aastaks olema kõige rohkem 2,1 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. Kulutused tuleks hoida rangelt kontrolli all ja avaliku sektori kulutusi tuleks veelgi kärpida.

Kui suudetakse majandust teistmoodi jätkusuutlikuna hoida, siis sanktsioone ei järgne. Selleks, et majandus oleks jätkusuutlik, tuleb aga mängu ka soovitus parandada kutsehariduse kättesaadavust ja elukestvat õpet ning suurendada Eesti energiatõhusust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles