IEA samm häirib naftatoojaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafineerimistehas Liibüas
Rafineerimistehas Liibüas Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) paiskab oma varudest maailmaturule 60 miljonit barrelit naftat, et takistada naftahindade tõusu ja hoida maailmamajandust vee peal.  Tegemist on meeleheitliku sammuga, mis võib untsu ajada aastakümneid kestnud koostöö OPECiga ja ei pruugi kaasa aidata hindade langetamisele.

OPECi esindajate kinnitusel ei ole IEA sammule mingit põhjendust.  «Nafta hind ei ole tõusnud veel 150 dollarini barrelist ja taoliseks sammuks ei ole mingit vajadust. Turul ei ole pakkumisest puudust, Kuveit ja Saudi Araabia on tootmist suurendanud, kuid ostjaid ei ole olnud piisavalt,»
vahendab Reuters organisatsiooni esindaja sõnu.

Analüütikute sõnul on vara öelda, kas OPEC vastab IEA käigule naftatootmise vähendamisega, aga piiratud varude turule toomine sellajal, kui aasta lõpus on oodata nõudluse kasvu, võib olla valearvestus.

OPEC ei ole veel ametliku avaldus teinud, kuid peasekretär Abdullah al-Badri süüdistas IEAd ebaprofessionaalsuses.  «Strateegilisi varusid tuleks hoida just selleks eesmärgiks, ja mitte kasutada relvana OPECi vastu,» kommenteeris ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles