Saksa ajakiri: Eesti riik pankroti äärel?

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Värske saksakeelse nädalaajakirja Focuse number maalib kogu Ida-Euroopa majandusest hirmuäratava pildi.


Tähelepanuväärne on teksti kaunistav maailmakaart, millelt leiame, et Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) uuringu kohaselt ähvardab esimesena majandus kokku kukkuda Islandil, Lätis, Valgevenes, Ungaris, Rumeenias ja Pakistanis. Tõsises ohus on aga ka Eesti, Leedu, Bulgaaria, Kreeka, Türgi, Kasahstan, Mehhiko ja Lõuna-Aafrika Vabariik, kirjutas

Õhtuleht

.

Kõige otsesemalt teeb Eestist juttu Hamburgi Maailmamajanduse Instituudi Ida-Euroopa ekspert Joachim Zweynert, kelle veendumuste kohaselt võtab Eesti peagi Ungarist eeskuju ja palub IMFilt abi. Majanduskrahhi ohust Eestis on Focuse andmetel hoiatanud koguni Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, ehkki artiklis selle kohta otsest tsitaati pole.

«Seni on Eesti majandus ja pangasüsteem rahvusvahelise finantskriisi taustal küllaltki hästi hakkama saanud ning meie arvates ei ole Eestil praegu vajadust rahvusvahelise abi järele,» sõnas Eesti Panga rahapoliitika osakonna juhata Ülo Kaasik.

Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur suhtub kurjakuulutavasse maailmakaarti Focuses skeptiliselt, kuna tema teada on Eesti riigivõlg momendil minimaalne ja ka IMFilt vajadusel abi palumises poleks midagi häbiväärset, see ei tähenda veel kaugeltki riigi pankrotti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles