Putin joondub Medvedevi järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin.
Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vene peaminister Vladimir Putin viibis eile Pariisis ja üritas seal kummutada kuulujutte, nagu oleks tema ja president Dmitri Medvedevi vahele tekkinud lõhe.


Putin kinnitas, et neid kahte ühendab ühine nägemus Vene majanduse moderniseerimisest.

«See on meie ühine programm,» ütles Putin, vastates küsimustele väidetavate erimeelsuste kohta Medvedeviga.

«Vaadake minu hiljutisi kõnesid – isegi ammuseid kõnesid – ja te veendute, et kõik need teesid olid juba formuleeritud,» ütles ta Medvedevi hiljutiste katsete kohta parandada Venemaa investeerimiskliimat ja kärpida riigi rolli majanduses.

Putini kommentaaride taustafooni moodustavad meedia spekulatsioonid (milleks on andnud tõuke Medvedevi mitmetähenduslikud mõtteavaldused), et president ja peaminister on Venemaa majanduse tulevikusuundade suhtes eri meelt.

Üldiselt eeldatakse, et tandem otsustab aasta lõpuks ära, kumb neist pärast 2012. aasta valimisi presidendiks hakkab.

Medvedev ei väsi küll rõhutamast oma pikaajalist sõprust ja lojaalsust, kuid on samas üritanud end püüdlikult peaministrist eristada, maalidest pilti Putinist kui konservatiivist.

Näiteks ütles Medvedev 18. mail pressikonverentsil, et nad on peaministriga «väga sarnased», kuid Putin pidavat siiki «uskuma, et moderniseerimine peaks olema rahulik ja järk-järguline».

«Aga mina usun, et meil on võimalus teostada moderniseerimist kiiremini. Ja et me saame sellega hakkama,» ütles Medvedev.

2000-2008 võimul olles taasriigistas Putin arvukalt erastatud ettevõtteid, näiteks riigi suurima naftafirma Jukose, veel ühe naftafirma Sibnefti ja suurima autotootja Avtovazi.

Putini päevil sai ülalmainitud mudel – majandusressursside koondamine paarist riigifirmast koosnevasse tuumikusse – hüüdnimeks «AS Kreml».

Medvedev ütles hiljutisel Peterburi majandusfoorumil, et riigi poolt kontrollitud majanduse mudel on end ammendanud.

«Majandusmudel, kus valdavas osas sektoritest domineerivad riigifirmad, on meile ohtlik. See ei ole minu valik,» ütles Medvedev.

«Minu valik on teine. Ma tahan väga selge sõnaga öelda: me ei ehita riigikapitalismi,» ütles Medvedev.

Ta lisas, et Venemaa peab hülgama usu, et valitsusel on alati õigus.

Putin üritas eile korrigeerida Medvedevi tekitatud muljet, nagu pooldaks ta riiklikku kontrolli majanduse üle.

«Ma olen sageli rõhutanud, et me ei kavatse ehitada mingisugust riigikapitalismi. Ma olen seda palju kordi öelnud. Ma olen seda selgitanud erinevatel üritustel, erinevatele kuulajaskondadele,» ütles Putin.

Ta ütles, et tema võimuloleku ajal loodigi paljud riigifirmad just selle eesmärgiga, et nad lõpuks erastada.

Medvedev ei väsi kinnitamast, et ta ei ole Putiniga tülis.

Näiteks ütles ta 18. juunil Financial Timesile antud intervjuus järgmised sõnad: «Vladimir Putin ja mina – Vladimir Putin on mu kolleeg ja vana sõber – esindame väga suures osas sedasama poliitilist jõudu. Ja seetõttu võiks meievaheline võistlus kahjustada meie tööd ja eesmärke.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles