STUK tahab lisateavet Vene tuumajaamadega seotud ohtudest

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sosnovõi Bori tuumajaam Soome lahe ääres.
Sosnovõi Bori tuumajaam Soome lahe ääres. Foto: SCANPIX

Soome Kiirgusohutuskeskuse (STUK) jaoks ei valmista raport Venemaa tuumajaamades olevatest puudustest üllatust.

Norra ajaleht Aftonbladet kirjutas eile, et eriti haavatavad on Soome lähistel asuvad tuumaelektrijaamad. Väljaanne tugines Vene Rosatomi raportile, vahendas Helsingin Sanomat Online.

«Me pole raportit oma kätte saanud, kuid ajelehele tuginedes on see tuttav jutt,» kommenteeris STUKi üksusejuht Heikki Reponen.

Näiteks tunnistab Rosatom, et suur osa reaktoritest ei seisku maavärina ajal automaatselt.
«Meil on arusaamine, et Venemaa tuumajaamad asuvad seismoloogiliselt väheaktiivsetes paikades. Kuid võib-olla oleks vaja uuendada maavärinate kaarti,» rääkis Reponen.

Üks Norra asjatundja ütles Aftenpostenile, et raport avalikustab asju, mida ametnikud ja rahvusvahelised uurimisrühmad pole seni teadnud.

Reponeni sõnul on Soome ja Venemaa tuumakoostöö olnud sujuv, kuid selle jätkumine on küsimärgi all. «Me ei tea uue valitsuse assigneeringuid, ka on Rosatom teinud vihjeid selle kohta, et nii tihedat kootööd polegi vaja teha.»

Norra välisministeeriumi esindaja rääkis Aftenpostenile, et raport võib kajastada Venemaa energiapoliitika senisest avatumaks muutumist. Ta rõhutas, et Norra on korduvalt nõudnud vanade tuumajaamade sulgemist Koola poolsaarel.

STUK kavatseb raportit arutada Vene esindajaga täna Viinis, kus algas rahvusvahelise energiaagentuuri IAEA istung.

Ka loodavad soomlased saada Norra esindajalt Rosatomi raportit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles