Hiina paneb majanduse elavdamiseks mängu triljonid

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats Šanghais 30. oktoobril 2008.
Ehitusplats Šanghais 30. oktoobril 2008. Foto: Reuters / Scanpix

Hiina teatas kavast kulutada 4 triljonit jüaani (7,2 triljonit Eesti krooni, 586 miljardit USA dollarit) majanduse elavdamiseks, et stimuleerida oma maailma suuruselt neljandat majandust.


Nimetatud summa küünib viiendikuni Hiina 2007. aasta sisemajanduse kogutoodangust ning see kavatsetakse ära kasutada 2010. aasta lõpuks, kirjutas Bloomberg.

«Need meetmed võivad soodustada kodumaist nõudlust, ent ei kaitse Hiina majandust edasise kasvu aeglustumise eest, sest maailma majandus on kindlasti minemas langusesse,» ütles Citigroupi Shanghais tegutsev analüütik Ken Peng. Ta lisas, et stimuleerimiskava on kaua oodatud.

Hiina kuldsed aastad on lõppenud dramaatilise seisakuga, ütles üks analüütik Šanghais.

Plaani eesmärk on peatada Hiina majanduskasvu aeglustumine. Tootmine ja eksport on langenud. Tööstuste tellimused langesid oktoobris madalaimale tasemele alates 2004. aastast. Suurlinnades on langenud eluasemete müük ja uute müümata autode laovaru oli septembris 4 aasta suurim.

Kodumaise kulutamise elavdamine on parim, mida Hiina maailma majanduse heaks praegu teha saab, rääkis Hiina keskpanga juht Zhou Xiaochuan eile.

Eelmisel aastal andis Hiina maailma majanduskasvust 27 protsenti. See on suurem panus kui ühelgi teisel riigil, kirjutati IMFi raportis selle aasta aprillis.

100 miljardit jüaani 8179 miljardit eesti krooni) plaanitakse kulutada veel selle kvartali jooksul. Raha läheb madala üürikuluga elamute ehitamiseks, maapiirkondade infrastruktuurile, teedele, raudteedele ja lennujaamadele.

Valitsus teeb ettevõtetele 120 miljardi jüaani ulatuses maksualandusi masinate soetamiseks, et stimuleerida investeerimist.

Samuti tõstetakse toetusi põllumeestele ja väikese sissetulekuga linnaelanikele.

Hiina alandab ka laenuintresse, et suurendada laenamist väikeettevõtetele.

Meetmed võivad lisada Hiina järgmise aasta majanduskasvule 2 protsenti, ennustas analüütik Xing Ziqiang ettevõttest China International Capital Corp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles