Tuleb tõusvate toiduhindade aastakümme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arno Saar / Õhtuleht

ÜRO ja OECD hoiatavad maailma kümne aasta pikkuse toiduhindade tõusu eest.

«Põllumajandusliku toorme reaalhinnad jäävad eeloleval kümnendil möödunud aastakümnega võrreldes kõrgemale tasemele,» ütlevad ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon ja Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) oma värskes põllumajandusprognoosis.

Organisatsioonid ennustavad, et inflatsiooni arvestades on teraviljahinnad järgmised kümme aastat keskmiselt koguni 20 protsenti kõrgemad kui läinud dekaadil, lihahinnad on aga üleval kuni 30 protsendi jagu.

Globaalne põllumajandustootmise kasv aeglustub 1,7 protsendile aastas (eelmisel kümnendil 2,6 protsenti), kuna seda kammitsevad kõrged energia- ja väetisehinnad.

Praegustelt rekordkõrgustelt peaksid hinnad agentuuride arvates siiski allapoole tulema, kuna tipptasemed olid tingitud mullustest ekstreemsetest ilmastikutingimustest ja nende laastavast mõjust saakidele.

Juulikuised nisuhinnad kukkusid sel nädalal 11,3 protsendi võrra 7,0925 dollari peale buššelist, olles läinud reedel kõrgunud 7,9975 dollari tasemel.

Raporti autorid ei jaga Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy seisukohta, et toormehindu mõjutab tugevasti spekuleerimine finantsturgudel.

«Enamik eksperte tunnistavad, et lühikeses perspektiivis võib aktiivne spekulatsioon toormeturgudel hinnakõikumisi võimendada, kuid pikemat mõju ei ole keegi suutnud tõestada,» seisab raportis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles