Innovatsiooniauhinna saajal lasub ideevarguse kahtlus

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Uibokand.
Siim Uibokand. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kui firma Apteekide Infotehnoloogia oli valmis saanud oma verivärske mobiiltelefoniteenuse apteekide ja ravimiotsijate tarbeks, avastasid ettevõtte juhid, et keegi võitis innovatsioonikonkursil väga sarnase ideega 2000 eurot.

See keegi oli Eesti Kunstiakadeemia vastne magister Ilmar Kurvits, kes sai mai lõpus peapreemia tuleviku telekommunikatsiooniteenuste lahenduste konkursile esitatud tööga «Healthconnect».

Pressis ilmunu kohaselt on tegu teenusega, mis aitab huvilisel leida nii lähimat apteeki, vajalikku ravimit kui ka infot ravimi omaduste ja hinna kohta.

Eile istus Postimehe Tartu toimetuses firma Apteekide Infotehnoloogia juhataja Siim Uibokand, kes näitas Apple iPhone’i mobiiltelefonil samasuguseid teenuseid. Vahe on siiski selles, et tema näidatu on valmis, auhinna saanud Kurvitsa idee aga teostamist ootav mõte.

«Kui jäi vaid mõni päev meie toote väljatulekuni Apple Store’is (koht, kust saab alla laadida igasugu tarkvara Apple’i toodetele), kuulsime, et jagatakse auhindu idee eest, mis on meil tegelikult juba teostunud,» lausus Uibokand. «Ja see pidi olema veel tulevikuideede konkurss!» on mees nördinud.

Põhjalik info

Juba aastaid varem oli Apteekide Infotehnoloogia valmis saanud internetiteenuse ravim­­-
i­nfo.ee, kust saab infot nii apteekide kui neis leiduvate ravimite kohta. Mobiiltelefoniteenus on siiski teistsugune.

Seal saab manada silme ette kaardi apteekidega. Siis võib otsida ravimeid ja vaadata, millistes apteekides konkreetne ravim hetkel olemas on. Seejärel võib võrrelda ravimite hindu kuni soodusmääradeni välja, samuti enda kaugust apteegist ja teha valiku, kuhu on mõistlik ravimi järele minna. Kas pooleeurose hinnavahe pärast ikka tasub minna kilomeetri jagu kaugemasse apteeki?

Lisaks on telefonis saadaval ravimi infolehed ja igasugust muud infot. Vajadusel saab helistada ka otse apteeki ja isegi ravimite fotod on olemas. Peale tavakodanike kasutavad Apteekide Infotehnoloogia loodud teenust ka arstid.

Teenus ise on seejuures tasuta ja nii häiribki Uibokandi veidi ka see, et keegi võitis 2000 eurot pelgalt idee eest, sellal kui tema firma on uhanud pika aja jooksul projekti suuri summasid. Aastaid apteekide tarkvara vallas tegutsenud Uibokand ei pelga samas, et Kurvitsa ideest võiks saada nende valminud tootele konkurent.

Selge on ka see, et Apteekide Infotehnoloogia mobiilitarkvaraarendus ei olnud mingi eriline saladus. Uibokand ei välista, et Kurvitsale võis idee anda ka raviminfo.ee internetikeskkond. «Vaadates seda veebisaiti, võib tõepoolest tulla ideele kohandada sama kontseptsioon mobiiltelefonile,» tunnistas Uibokand.

Uibokandil polegi etteheiteid niivõrd Kurvitsa ideele, kuivõrd sellele, et konkursi korraldajad ei kontrollinud, millele ikkagi anda peaauhind. «Tundub kahtlane, et keegi žüriis ei teadnud, et me toome turule sarnase toote,» lausus ta.

Tõrjub kahtlusi

Postimees tutvus eile Kurvitsa ideedega ja leidis, et võrreldes Apteekide Infotehnoloogia lahendusega on tegemist kindlasti laiendatud versiooniga. Näiteks saab selle lahenduse puhul konsulteerida arsti või proviisoriga. Lihtsamalt elluviidavad ideed on aga vägagi sarnased Apteekide Infotehnoloogia loodud süsteemiga.

Firma Top Connect andis auhinnad välja Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud innovatsioonikonverentsil, mille patroon on majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.

Ilmar Kurvits ise ütles, et tema ja Apteekide Infotehnoloogia ideed kattuvad tõepoolest osaliselt, aga siiski mitte täielikult. «Sain nende lahendusest teada alles täna (eile – toim), ma polnud teadlik ka sellest ettevõttest (Apteekide Infotehnoloogia – toim),» lausus ta. «Tegelikult on Inglismaal ja Ameerikas kaks sarnast lahendust.» Kurvitsa sõnul on tore see, et paljud tegelevad olulise asjaga.

Kurvits lisas, et tema idee ei ole kindlasti ideevargus. «Idee sai alguse minu lõputööst ja olen seda ravimiettevõtetele juba pakkunud ja see on edasi arenenud.» Igal juhul kavatseb ta oma ideega edasi minna.

Sama idee samal ajal

Konkursi töid hinnanud žürii esimees Linnar Viik ütles, et töö esitanu idee ei tohtinud olla varem avaldatud või tehtud kättesaadavaks kolmandatele pooltele. «Konkursi korraldaja eelselekteeris tööd, millest paljud jäeti kõrvale seetõttu, et leiti ideede liialt suur sarnasus olemasolevate asjadega,» rääkis Viik.

Ta lisas, et tal isiklikult on olnud küllalt kogemusi juhtudega, kui inimestel on tekkinud kellegi teise omaga samasugune idee.

Viik lausus, et võidutöö «Healthconnecti» mõte siduda apteeki ja patsienti oli vaid osa koguideest. «Kui ma tuletan kõigi nende kümnete esitatud ideede seast meelde «Health­-
c­onnecti», siis minu meelest oli see oluliselt avaram kui Apteekide Infosüsteemi oma.»

Viigi sõnul on ta enam kui veendunud, et tervishoiu infosüsteemide vallas on maailm ideid täis. «Kui sa vähekegi tahad, siis leiad kindlasti üks ühele analoogseid tooteid ja teenuseid,» lausus Viik.

Uibokandi väitel pole aga Apteekide Infotehnoloogia tootele maailmas analooge. «On küll ühe apteegiketi põhiseid sarnaseid tooteid, aga ma ei tea teenust, kus oleks esindatud erinevad ketid,» ütles ta.

Praegu on Eestis juba kümneid tuhandeid iPhone’i kasutajaid ja nüüd on firmal Uibokandi sõnul kavas viia Apteekide Infotehnoloogia teenus lisaks eksklusiivsemat sorti iPhone’ile ka teistes nutitelefonides levivale Android-platvormile.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles