OECD prognoosib selleks kümnendiks kõrgeid toiduhindu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps suppi söömas.
Laps suppi söömas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastatel 2011-2020 on teravilja hinnad keskmiselt 20 protsenti ja liha hinnad 30 protsenti kõrgemad kui ajavahemikul 2001-2010, prognoosivad OECD ning ÜRO.


Samas võrreldes tänavuste ülikõrgete tasemetega enamik toiduhindu siiski alaneb. Hindade suur muutlikkus jätkub, on kirjas OECD ning ÜRO Toidu ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) täna avaldatud aruandes.

«Ehkki kõrged hinnad on üldiselt põllumeestele hea uudis, võib nende mõju vaestes maades, mis kulutavad suure osa oma sissetulekust toidule, olla laastav,» ütles OECD peasekretär Angel Gurría.

«Seetõttu kutsume me valitsusi parandama teavet ja läbipaistvust nii füüsiliste kui finantsturgude kohta, julgustama investeeringuid, mis kasvatavad tootlikkust arengumaades, kõrvaldama tootmist ja kaubandust moonutavad poliitikad ning aitama haavatavatel [ühiskonnagruppidel] tulla paremini toime riski ja ebakindlusega.»

Põllumajandustoodang kasvab sel kümnendil aeglasemalt kui eelmisel. Eeldatavalt kasvab see ajavahemikul 2011-2020 aastas 1,7 protsenti, samas kui eelmisel kümnendil oli kasv 2,6 protsenti.

Toidutootmine inimese kohta kasvab sel kümnendil prognoosi kohaselt 0,7 protsenti aastas. Kõige kiiremini kasvab see Ida-Euroopas, Aasias ja Ladina-Ameerikas, kus sissetulekud tõusevad ning rahvaarvu kasv aeglustub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles