Komisjon nõuab, et Eesti täidaks keskkonnasõbraliku sõidukihanke nõudeid

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Summuti.
Summuti. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon nõuab, et Austria, Bulgaaria, Eesti, Kreeka, Iirimaa, Luksemburg, Sloveenia, Slovakkia, Rootsi ja Ühendkuningriik rakendaksid Euroopa Liidu õigusest tulenevatele kohustustele direktiivi keskkonnasõbralike ja energiatõhusate sõidukite edendamise kohta.

Direktiiviga nõutakse, et avalik sektor kasutaks oma ostujõudu keskkonnasõbralike ja energiatõhusate sõidukite edendamiseks. Iga kord, kui ostetakse mõni ühistranspordisõiduk, tuleb võtta arvesse energiatarbimist, CO2 heidet ja heitkoguseid sõiduki kogu kasutusaja jooksul. Seega hinnatakse kulusid sõiduki kogu kasutusaja jooksul, andes suhtelise eelise (madalamad kulud kasutusajal) sõidukitele, mis saastavad vähem ja tarbivad vähem energiat. Kohustus laieneb avaliku teenuse osutamise kohustusega ametiasutuste või transpordioperaatorite kõigile maanteesõidukite ostudele.

Direktiivi rakendamise tähtaeg oli 4. detsember 2010. Komisjon esitas palve ELi rikkumismenetluse kohase põhjendatud arvamuse vormis. Kui liikmesriigid ei teata komisjonile kahe kuu jooksul meetmetest, mis on võetud ELi õiguse järgimise tagamiseks kõnealuses küsimuses, võib Euroopa Komisjon pöörduda Euroopa Kohtu poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles