Välismaale tööle minnes tasub olla ettevaatlik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma nimega ABCJOB pakub eestimaalastele välismaal tööd, kuid firma ise pole kantud majandustegevuse registrisse ja sel pole vahenduseks isegi tegevusluba. Foto:
Firma nimega ABCJOB pakub eestimaalastele välismaal tööd, kuid firma ise pole kantud majandustegevuse registrisse ja sel pole vahenduseks isegi tegevusluba. Foto: Foto: Priit Simson

Eestis tegutseb hulk firmasid, mis vahendavad inimesi välisriikidesse tööle, võttes selle eest ebaseaduslikult tasu. Pahatihti ei suuda nad aga inimestele lubatud töökohta tagada.

Näiteks võib kuulutusportaalidest leida ABCJOB-nimelise firma pakkumisi välismaal töö leidmiseks. Üks lugeja palus Postimehe toimetusel uurida, kas tegu pole mitte pettusega. Sellist firmat ei õnnestu majandustegevuse registrist tõepoolest leida ja otse loomulikult pole sel ka töövahenduseks vajalikku litsentsi.

ABCJOBi telefonil vastab Jelena Tsesnokova, kes palub rääkida vene keeles ja pärib kohe helistaja inglise keele oskuse järele. Keeleoskajale oli tal Suur­britannias pakkuda mitmesugust tööd. Näiteks kauba pakkimist laos, mille eest makstakse 6–8 naela tunnis (nael on 1,14 eurot) ja tööpäev kestab 8 tundi. «Tingimused on igati korralikud,» kiidab ta.

Tüüpiline skeem

Küsimusele, kas firmal on ka selliseks tegevuseks litsents, vastab naine, et seda pole vaja, kuna ta mitte ei vahenda tööd, vaid jagab selle kohta infot ehk annab juriidilist nõu. «Loomulikult tuleb selle eest ka maksta, aga sellest räägime juba kohapeal,» lausub ta. Toimetusse helistanu sõnul on tasu info eest 130 eurot. Lisaks tuleb Inglismaale kaasa võtta 250 naela esimese kuu elamise raha, mis tuleb anda kohapealsele agendile. Selle eest lubatakse voodikoht kahekohalises toas.

Tsesnokova lubab, et juhendab töölesoovijat kuni tema Inglismaale jõudmiseni välja, kus talle vastu tullakse. «Sellega meie vastutus lõpeb,» sõnab ta.

Inimkaubanduse probleemidega tegeleva MTÜ Living For Tomorrow juhataja Sirle Blumberg ütleb, et ABCJOBi kohta on palju küsimusi esitatud ja kahtlused on õhus. «Petturid võtavadki tasu muude siltide all – kas lepingu sõlmimise, CV vormistamise, piletite broneerimise, info jagamise või mõne muu teenuse eest,» selgitab ta. «Inimene maksab raha ja jõuab vahel ka välisriiki, aga kas teda ka töö ootab, pole sugugi kindel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles