Eestis on riided ja jalatsid ELi keskmisest kallimad

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk.

Swedbanki täna avaldatud inflatsioonianalüüsist selgub, et Eestis müüdavate riiete ja jalatsite hinnad on kallimad kui Euroopa Liidus keskmiselt.


Analüüsi tutvustanud Swedbanki majandusanalüütik Annika Paabut nentis, et tarbijakorvide erinevus on märkimisväärne - Eestis, Lätis ja Leedus moodustavad toidule, eluasemele ning riietele ja jalatsitele kulutatavad vahendid suurema osa tarbijakorvist kui Euroopa Liidu 27 liikmesriigis keskmiselt.

Kui üldine hinnatase on Eestis Euroopa Liidu keskmisega võrreldes 30 protsenti madalam (Lätis 30 protsenti ja Leedus 40 protsenti), on näiteks riided ja jalatsid Eestis juba ELi keskmisest kallimad.

Paabuti sõnul moodustavad Balti riikide tarbijate ostukorvis märkimisväärse osa just sundkulutused, ehk väljaminekud toidule, eluasemele ja transpordile.

Näiteks moodustavad Eestis kulutused eluasemele 71,4 protsenti ELi keskmisest, Lätis ja Leedus on see näitaja vastavalt 60,6 ja 43,8 protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles