Reporter.ee: Saksamaa päästis Iiri panka paigutatud Eesti raha

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sularaha.
Sularaha. Foto: Peeter Langovits

Eesti riigikassa paigutas omal ajal ligi kolm miljardit krooni kasu teenima Iiri panka, mis langes nüüd üleilmse rahanduskriisi ohvriks.

Eelarve lappimiseks ette nähtud reservimiljardid päästis Saksa valitsusest ning kommertspankadest ja kindlustusettevõtetest koosnev konsortsium, mis andis raskustesse sattunud pangale oktoobri esimesel nädalal 50 miljardi euro suuruse krediidiliini ja valitsuse garantii, vahendas Reporter.ee videolõik.

Rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhata Ülle Mathieseni sõnul on Eesti riigis riigikassa raha haldamise üle otsustamine väga mitmetasandiline.

«See algab valitsusest, kes kehtestab üldreeglid, milliseid instrumente me võiksime valida, milliseid krediidireitinguid me võiksime kasutada,» selgitas Mathiesen. «Järgmisena tuleb rahandusminister, kes neid reegleid kitsendab ning siis on ka riigikassas kolm portfellihaldurit.»

Eesti pank hoiab oma investeeringuid tagatistega pankades võlakirjades ning situatsiooni pärast väga ei pabista, teatas Reporter.ee.

«Väga suur protsent on Euroala võlakirjades ja mingi osa on USA võlakirjades,» ütles Eesti Panga finantsturgude osakonna juhataja Janno Luurmees.

Tema sõnul ei tohiks Eesti Panga raha ohus olla seni, kuni suured tööstusriigid püsivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles