Raamatupidaja peab Krediidiinfo tunnuskirja mõttetuseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidiinfo kodulehekülje fragment.
Krediidiinfo kodulehekülje fragment. Foto: www.krediidiinfo.ee/

Ühe raamatupidaja sõnul ei oma Krediidiinfo välja antav hea reitingu tunnuskiri tegelikult mingit väärtust, pigem on tegemist geniaalse äriideega, sest ettevõttel tuleb selle saamiseks maksta ligi 3800 krooni.


«Jätsime ühel osaühingul selle tunnustuse arve maksmata. Meelega, sest praegusel ajal raha ärimeestel napib ning äritegevuse vee peal hoidmine on primaarne,» selgitas Nädalisele üks Raplamaa raamatupidaja.

Tema sõnul saatis Krediidiinfo seepeale korduvalt meeldetuletusi, et tunnuskirja arve on maksmata.

«Kui küsisin lõpuks, et kas nüüd saate aru, et see tunnustus ei oma mingit tähtsust, et meil ju «hea» reiting, aga 3776 krooni maksmine raskendatud, lõpetati minu kõne sealtpoolt kiiresti,» rääkis ta.

Kümmekonna ettevõtte raamatupidamisega tegeleva spetsialisti hinnangul pole selle tunnuskirjaga midagi peale hakata.

«Mul küsimus: kuhu sellega minna? Kas lähen tellija juurde ja panen lauale, et näe, kui kõva tegija ma olen! Et võid minu peale loota, või kuidagi nii! Vaevalt, et keegi minusse selle paberi pärast teistmoodi suhtuma hakkab,» sõnas raamatupidaja.

Ta lisas, et on oma kolleegidel soovitanud seda tunnustust mitte vastu võtta ja selle peale raha mitte raisata.

Krediidiinfo kliendihalduri Raivo Tulva kinnitusel on aga just tänases majandussituatsioonis nende väljaantaval reitingu tunnuskirjal suurem väärtus kui kunagi varem, sest maksekäitumise analüüs ja selle kohta antud Krediidiinfo hinnang on arvestusväärne usaldusväärsuse garant just kehvemal ajal.

Krediidiinfo annab reitingu kinnitusi välja kaks aastat. Tulva selgitas, et väljastustasust suurema osa moodustab arvutiprogrammi maksumus, mis reitingut arvestab.

Reitingut koostades võetakse aluseks firma viimase kahe-kolme aasta arvandmed, jälgitakse firma maksekombeid ja käitumist. Reiting, kui see on positiivne, näitab ettevõtte madalat krediidiriski ja usaldusväärsust.

«Reitingu tunnistusel on rahvusvaheliselt tunnustatud finantsnõu andva firma Experian rekvisiidid. Sama firma on tuntud terves Euroopas ja annab samasuguseid reitingu tunnistusi välja näiteks Soomes, Taanis ja Rootsis,» kinnitas Tulva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles