Myspace paneb piraatvideod reklaamiraha teenima

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Videolõikude omanikud võivad juba lähitulevikus hakata piraatide kiuste raha teenima, kui interneti suhtlusvõrgustiku Myspace ja muusikakanali MTV püüdlusi saadab edu.



Paljudes suhtluskeskkondades saavad kasutajad ise videolõike üles riputada, kuid see on tõeline peavalu videolõikude autoriõiguste omanikele, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator.

Nii eemaldab näiteks YouTtube pidevalt kasutajate lisatud muusikavideosid ja lõike telesarjadest, mille ülesriputamine on rikkunud autoriõigusi, kirjutas New Scientist.

Just autoriõiguste küsimus on üks peamisi probleeme, mis ei lase videokeskkondadel hetkel kasumit teenida.

Uudne lahendus ei püüa ebaseaduslikult üles riputatud videolõike lihtsalt eemaldada, vaid lisab lõigule reklaami, mis toob raha videolõigu tegelikele omanikele.

Katsetes lisatakse keskkonna Myspace kasutajate üles laetud MTV videolõikudele reklaam, mis toodab kasumit MTV võrgustikku kuuluvatele telekanalitele (lisaks MTVle veel BET, Comedy Central, Spike ja Nickelodeon).

Lahendus põhineb California firma Auditude tehnoloogial, mis analüüsib telekanalite sisu ning võrdleb seda Myspace'i kasutajate lisatud lõikudega. Kui tekib kattuvus, lisatakse autoriõigustega kaitstud lõigule reklaam.

Videolõigule lisatud reklaam võtab enda alla ühe kolmandiku ekraanist ja näitab, kust on lõik pärit ja millal see oli eetris. Lisaks pakutakse võimalust saade endale tasu eest alla laadida või siis linke lehekülgedele, kus videolõiku saab täispikkuses vaadata.

Siiski pole reklaami selline kujundus veel päris kindel, sest analüüs peab näitama, kuidas lahendus sobib vaatajatele ja reklaamiandjatele.

Videokeskkond Youtube tuli mullu välja oma tarkvaraga, mis tunneb ära varastatud lõigud ning eemaldab need automaatselt või lisab neile reklaami. See lahendus eeldab, et autoriõiguste omanikud annaksid iga kord kasutada oma materjali, et selle põhjal saaks varastatut leida.

Auditude seevastu otsib ka arhiivimaterjalide hulgas ning suudab automaatselt tuvastada, kui televõrkudest näpatud sisu jõuab veebikeskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles