Taastuvenergia toetamisest sai Tšehhile õudusunenägu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päike.
Päike. Foto: SCANPIX

Tšehhit ähvardavad tohutud hüvitisnõuded rahvusvahelistelt ettevõtetelt, kelle kasumitele riik tagantjärele maksu kehtestas, et ohjeldada päikeseenergia buumi, mille tekkimisele oli ise varem kaasa aidanud.


Tšehhi riik hakkas päikeseelektrit toetama 2005. aastal, et suurendada investeeringuid taastuvenergiasse. Toetusmeetmed kohustasid elektrivõrkude haldajaid ostma ära kõik toodetud päikeseelektri ning hoidsid selle hinna kindlates piirides, vahendasid välisagentuurid.

Kuigi päikseelektri tootmise kulud langesid aastas 10 protsenti, oli selle hindade langus piirangute tõttu vaid 5 protsenti. Toetusmeetmed ohustasid ka elektrivoolu stabiilsust, sest kohustus osta ära kogu toodetud päikeseelekter tekitas elektrivõrgu ülekoormuse riski. Päikeseenergiasse investeerimine muutus aga üle valitsuse ootuste kasumlikuks, nii et isegi taksojuhid hakkasid selles vallas äri tegema.

Kõige selle tõttu vähendas Tšehhi toetusi taastuvenergiale ning eelmise aasta lõpus kehtestas tagasiulatuvalt päikseelektri tootjate kasumitele 26-protsendise maksu. Päikeseenergia ettevõtted peavad maksu ebaõiglaseks ja ähvardavad riiki kahjunõuetega.

Tšehhi rahandusministeerium märgib, et ühe päikseenergia tootja väitel võivad kogukahjud riigile ulatuda 250 miljardi Tšehhi kroonini (10 miljardi euroni). Ministeeriumi sõnul võib kahjunõuete laine ohustada Tšehhi eelarvelist tasakaalu ning isegi riigi julgeolekut. Seetõttu käivad Tsehhis praegu tulised arutelud selle üle, kuidas koostada juristide meeskonda, kes riiki päikeseenergia ettevõtete kahjunõuete vastu kaitsta suudab.

Ka Tšehhi naaberriigis Slovakkias tekitas taastuvenergia toetamine sarnase päikeseelektri buumi. Selle kuu alguses otsustas riigi valitsus, et taastuvenergia toetussüsteemi tuleb muuta. Slovakkia valitsus on aga juba teatanud, et reeglite tagasiulatuvat muutmist ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles