Padar: IRLi ettepanekud ei paku eelarvelahendusi

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Ivari Padar.
Rahandusminister Ivari Padar. Foto: Liis Treimann

Rahandusminister Ivari Padari hinnangul ei paku Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ettepanekud kahjuks lahendusi ning


täiendavaid lahendusi eelarveseisu ei too.

«Samuti ei ole võimalik seni konsensusel tegutsevas valitsuses anda ühele ministrile voli ainuisikuliselt asju otsustada,» ütles Padar Postimees.ee'le.

«Meil on demokraatlik riik, kus eelarvelised otsused eeldavad valitsuse ja riigikogu heakskiitu ning vastutust, eriti sellises faasis, kus uus eelarve on riigikogu menetluses,» toonitas minister.

«Eelarvepoliitilised otsused on kahtlemata ühe valitsusliidu toimimise seisukohalt määrava tähtsusega. Nagu näitas ka tuleva aasta eelarve kooostamine, venisid läbirääkimised ning konsesnsuse otsimised poole aastaseks väga komplitseerituks protsessiks, kuigi kõigil valitsusliidu
erakondadel oli olemas oma terviklik nägemus, milline peaks eelarve ja maksusüsteem olema,» rääkis Padar.

«Eelarve tasakaalus hoidmiseks ei ole kindlasti olemas imenippe. Valminud eelarve on selle valitsuskoalitsiooni ühine otsus, pika protsessi tagajärjel saavutatud tasakaal ning kõigi valitsuserakondade nägu,» nentis rahandusminister.

«Kui koalitsioonikaaslased näevad kokkuhoiu või eelarve muutmise kohta, tuleb selle konkreetse ettepanekuga välja tulla. Kõik sõnad, et «peaks» või «tehtagu» ei maksa midagi, maksab selline ettepanek, mis leiab kõigi koalitsioonierakondade toetuse,» sõnas Padar.

«Rahandusministri ja sotsiaaldemokraadina olen öelnud, et tänane eelarveraamistik on see tasakaal, mis on leitud nii normaalse arengu kui võimalike languste tugipunktiks,» ütles minister.

«See tähendab, et kui majanduskasv jääb prognoositust madalamaks, on riigi ülesanne kasutada jõulisi vahendeid
kriisi kiireks ületamiseks, majandustegevuse taastamiseks ja turu elavdamiseks. Eelarvepoliitikat ei muudeta ülepeakaela, vaid mõjusid analüüsides ja hinnates,» rõhutas Ivari Padar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles