Opel taas müügis?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opel.
Opel. Foto: Opel

Opel kummutas eile kirjutisi, mille kohaselt peab General Motors oma kahjumliku Euroopa osakonna mahamüümise plaane.

Firma tegevjuht Karl-Friedrich Stracke ja tehasenõukogu esimees Klaus Franz ütlesid, et eile ajalehe Der Spiegeli internetiversioonis ilmunud vastavasisuline lugu oli «puhas spekulatsioon».

Der Spiegel kirjutas, et GM on «taas valmis» Opelit maha müüma, kuna bränd tekitab liiga palju kahjumeid. Võimalike ostjatena mainis leht Hiina autotootjaid ja Volkswagenit.

Opeli müümise plaanidest kirjutas ka ajakiri Auto Bild, lisades, et GMi Chevrolet’ bränd võiks sama edukalt väikesi ja kompaktseid sõidukeid toota.

GMi tegevjuht Dan Akerson on viimasel ajal rõhutanud, et peamine prioriteet Euroopas on kasumisse jõudmine. Ühtlasi katsutakse kogu tegevus ümber ehitada Cadillaci ja Chevrolet’ peale.

2009. aastal üritas GM müüa Opelit Kanada-Vene konsortsiumile, kuid muutis hiljem meelt, kuna müügitulemused hakkasid paranema. Ühtlasi kartis GM Opeli tehnoloogia lekkimise pärast Venemaale, kus Gaz oli parasjagu valmistumas autode tootmiseks GMi disaini alusel.

Kannapööre ajas vihale Saksa valitsuse ja Opeli ametiühingu, kahjustas brändikuvandit ning tõi kaasa turuosa vähenemise Saksamaal.

Opel tembeldas müügijutud küll «spekulatsioonideks», kuid ei lükanud neid samas otsesõnu ümber.

Franz ütles eile, et spekulatsioonid võivad olla teiste autotootjate sünnitis, kuna «Opel on turul taas edukas».

Samas pöördus ta GMi poole üleskutsega kuuldused ümber lükata.

«Kahjuks ei ole tehasenõukogul antud küsimuses GMilt selgesõnalist eitavat vastust. Siiani on nad Opelist kinni hoidnud, kartes tehnoloogia väljavoolu. Ja ka teistel kaalukatel põhjustel,» ütles ta. «Sellised spekulatsioonid on Opeli kuvandile ülimalt kahjulikud.»

Tänavu esimeses kvartalis oli Opeli müük Lääne-Euroopas 3 protsenti parem kui mullu samal ajal – olukorras, kus üldine müük kukkus 3 protsenti. Koos Vauxhalliga oli turuosa 7,4 protsenti (aasta tagasi 7 protsenti).

GMil on Frankfurdi lähistel suur tehniline keskus, mis teenindab nende äri kogu maailmas. Tööstusharu insaiderite hinnangul ei ole keskuse müük tõenäoline.

«Kui keegi väidab, et nad kogu Opeli maha müüvad, siis see on jaburus – see oleks ülimalt ebapraktiline,» ütles üks autondusega seotud pankur, kes palus end nimepidi mitte nimetada.

Ta lisas aga, et osa tootmisest Euroopas võib GM müüki panna küll.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles