OPECi tüli lõi naftahinna üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi peasekreätr Abdullah Al-Badri (paremal) ja Iraani naftaminister ning OPECi president Mohammad Aliabadi.
OPECi peasekreätr Abdullah Al-Badri (paremal) ja Iraani naftaminister ning OPECi president Mohammad Aliabadi. Foto: SCANPIX

OPEC purustas eile naftatoodangu kasvu lootused, kuna Iraan ässitas viis liikmesriiki blokeerima Saudi Araabia üleskutset tootmismahtu tõsta. Jahmatav uudis kergitas Brent nafta hinna 2,5 dollari võrra 118,59 dollari peale barrelist.

Saudi Araabia veteran-naftaministri Ali Naimi sõnutsi, keda on nimetatud ka OPECi tegelikuks liidriks, oli tegemist «kõige halvema koosolekuga, mis meil kunagi olnud on».

Naimi, kes tegi ettepaneku lisada kartelli toodangule 1,5 miljonit barrelit päevas, suutis tagada endale OPECi 12 liikme seas vaid kolme riigi toetuse.

Iraan, mis on praegu OPECi eesistujamaa, pani aga Viinis toimunud vihasel koosolekul püsti üksmeelse vastasleeri.

Ühise lipu alla koondusid Iraani traditsiooniline liitlane Venezuela ja vana vaenlane Iraak, lisaks aga ka Alžeeria, Angola ja Muammer Gaddafi režiimile lojaalne Liibüa esindaja.

Kongressman Edward Markey kutsus otsekohe pärast uudise avalikustamist USAd üles laskma käiku oma naftareservid, et hindu vaos hoida.

«OPEC on Iraani ja Venezuela eestvedamisel meile ja kogu Läänemaailmale – OPECi nafta sõltlasele – pikka nina näidanud,» ütles Markey.

«On ülimalt oluline, et Ameerika võtab pikemaks eesmärgiks lõigata läbi sidemed OPECi naftaga ning hakkab kasutama omaenda naftavarusid, et kõrged bensiinihinnad meie majandusel jalgu alt ära ei lööks.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles