Saage tuttavaks - maailmamajanduse uued keskused 2025

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod Chongqingis tanklajärjekorras
Taksod Chongqingis tanklajärjekorras Foto: SCANPIX

Konsultatsioonifirma McKinsey värske uuring linnastumise kohta  ennustab, et Hiina linnad Chongqing, Guanngzhou või Shenzhen koos 18 arengumaa linnaga on aastaks 2025 maailma 25 majanduslikult kiireimini kasvava linna seas.

2007. aasta samalaadsest tabelist langevad selleks ajaks välja näiteks Toronto, Miami, Atlanta, Frankfurt, Milano, Madrid ja Brüssel,  vahendab juhtimine.ee

Täna moodustavad maailma 600 suuremat linna umbes 60 protsenti maailma sisemajanduse kogutoodangust ja see kasvab. Samas, nagu eespool öeldud, nimekirja kuuluvad linnad vahetuvad - 15 aasta pärast peaks sellesse esikuuesajasse kuuluma 100 Hiina linna.

McKInsey ennustab, et nimekirja 100 esimest linna annavad selleks ajaks maailmamajanduse kasvust umbes kolmandiku. Nii et kui otsid kasvavaid turge, siis suuna pilk sinna.

Aastaks 2025 elab nimekirja kuuluvates arengumaade linnadest kokku 235 miljonit keskklassi perekonda, mille sissetulek on suurem kui 20 000 dollarit aastas. Arenenud maailma linnades on selleks ajaks selliseid perekondasid 210 miljonit.

Veel toodi välja:

• nendes arengumaade linnades kasvab elanike arv 1,6 korda kiiremini kui elanike arv maailmas ning kuni 15-aastaste laste arv suureneb tänasega võrreldes 13 miljoni võrra;

• üle maailma on näha suund, et leibkonna suurus väheneb ja nende arv suureneb, kasvavates linnades kasvab leibkondade arv isegi 2,3 korda kiiremini kui elanike arv maailmas;

• 600s linnas tekib 250 miljonit uut majapidamist ja 85 protsenti nendest asub arengumaades.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles