Nokia reiting läheneb rämpsule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia juht Stephen Elop.
Nokia juht Stephen Elop. Foto: SCANPIX.

Reitinguagentuur Fitch kukutas Nokia võlareitingu ühe pügala kaugusele rämpsustaatusest, kuna firma turuosale ennustatakse kiiret kärbumist.


Fitch omistas Nokiale endise BBB+ asemel BBB- ja lisas ka «negatiivse» väljavaate.

Nokia reitingut on tänavu langetanud ka Moody's ja Standard & Poor's, kuid Fitch on praeguse seisuga neist kahest pessimistlikum.

Fitchi tehnoloogiaosakonna juht Stuart Reid ütles, et reitingulangetus peegeldab nende «sügavat muret» selle pärast, kuivõrd kiiresti Nokia üliolulises nutitelefonide segmendis turuosa kaotama võib hakata.

Nokia teatas veebruaris, et asendab oma kiratsevad Symbian-telefonid järk-järgult uute, Microsofti Windows Phone’i opsüsteemil põhinevate mobiilidega.

Nagu möödunud nädalal antud kasumihoiatus aga näitas, on Nokial väga suuri raskusi olemasolevate Symbianide müümisel, kuni kestab aeganõudev üleminek Windows Phone’ile.

«Nagu selgub, on kliendid hakanud Symbiane hülgama ja Androidi ja Apple’i leeri üle jooksma,» ütles Reid.

Nokia tegevjuht Stephen Elop kinnitas möödunud nädalal oma veendumust, et esimene Windows Phone jõuab turule juba käesoleva aasta lõpuks. Elop usub, et Nokia ja Microsoft suudavad ühiselt Apple’ile ja Google’ile võimsa väljakutse esitada.

Fitch rõhutas aga, et laiem valik Windows Phone’i tooteid saab müügiküpseks alles 2012. aasta jooksul, mistõttu Nokia «satub olemasolevate telefonide müügiga ebamugavalt pikaajalise surva alla» ja peab ilmselt «arvestama sularahavoogude kokkukuivamisega» ka tuleval aastal.

«Lisaks arenevad Samsung, HTC ja Apple ju kogu aeg edasi ja kinnistavad oma positsioone, mistõttu uued Windowsid ei pruugi osutuda nii edukaks, kui loodetakse,» lisas Reid.

Fitch juhtis tähelepanu sellele, et Nokia rentaablus on tänavu esimeses kvartalis langenud 6,8 protsendile. Möödunud nädalal hoiatas Nokia, et teises kvartalis kukub nende mobiiliäri rentaablus nulli lähistele.

Fitch nentis, et Nokial on suhteliselt hea sularahaseis, kuid hoiatas, et «tegemist on sektoriga, kus sündmused arenevad kiiresti. Kui turuosa libiseb käest järsult, võib ka raha ruttu otsa saada.»
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles