Üüritulu saavad omanikud pääsevad maamaksust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

IRLi ja Reformierakonna eraisikute maamaksuvabastuse eelnõu uus variant lubab seda ka nende majade ja korterite omanikele, kes on oma eluaseme välja üürinud.



Sotside riigikogu fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor ütles, et sotsid soovivad eraisikutele maamaksuvabastust pakkuva eelnõu teise lugemise katkestada. Eelnõu teine lugemine on neljapäeval.

«Komisjon käitus ebaviisakalt, sest meie ettepanek oli eelnõu lugemine katkestada,» lausus ta rahanduskomisjoni teisipäevase koosoleku kohta, kus pingelise arutelu järel häältega kuus poolt ja viis vastu saadeti eelnõu teisele lugemisele suurde saali.

Neli eeltingimust

Praegu pakub riik maamaksusoodustust pensionäridele ja represseeritutele tingimusel, et nad ei üüri sel maal asuvat pinda välja, tulevikus see kitsendus kaob.

Nestor viitas ka, et eelnõu ei paku lahendust, kuidas hüvitatakse kaduv maksutulu omavalitsustele.

Rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd lausus, et eelnõu kaotab maamaksuseadusest tingimuse, et soodustuse saamiseks ei tohi saada üüritulu. Ta lisas, et Reformierakonna fraktsioon toetab eelnõu.

Võrreldes esialgse, nn koduomanike maksuvabastuse eelnõuga on seaduseparandus teinud läbi suuri muudatusi. «Praegu on juba eelnõu, mille üle saab vaielda, enne oli luuletus või loosung,» ütles Nestor.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Sven Sester (IRL) ütles, et maksuvabastuse saamiseks peab olema täidetud neli tingimust: inimene peab olema maa omanik või kasutaja, krundi sihtotstarve peab olema elamumaa või maal tulundusmaa õuemaa, kinnistul peab asuma hoone ja rahvastikuregistri järgi peab isik seal elama.

Kaasomanikud ei saa igaüks küsida 1500 ruutmeetrit maksuvabaks, sest ühele krundile saab küsida vaid ühe maksuvabastuse. Korteriomandite puhul saab aga iga korter maksuvabastuse.

«Kui krunt on 1800 ruutmeetrit, siis 300 eest peab maksma, eelnõu autorid loodavad, et omavalitsus ei tõsta maamaksumäära maksustataval osal,» ütles Sester.

Tihe- ja hajaasustus

Seadusse jääb klausel, et omavalitsused võivad pensionäridele pakkuda veel kuni 1500 ruutmeetri maksuvabastust, sest praegu võib see linnades olla kuni 3000 ruutmeetrit. Eelnõus tuleb kasutusele tihe- ja hajaasustuse mõiste, kaotades vastuolu, et valdades asuvates nn põllukülades saab maksuvabaks kuni kahehektarilise krundi.

«Koduomanikke maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu» peaks jõustuma 2013. aastal. Maksuvabastuse saab 1. jaanuaril kinnistu omanikuks olnud inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles