Swedbank: piimatoodete hinda kergitab Venemaa nõudlus

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: Toomas Huik

Aastaga kõige enam kerkinud toiduainete hinnatõusu mõjutavad maailmaturuhinnad, mille kasv peaks lähitulevikus pidurdama, kuid piimatoodete hinda tõstab kasvav nõudlus Venemaal ja see kipub hinda tõstma ka Eestis, tõdes Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Paabuti sõnul ootasid nad pisut aeglasemat hinnakasvu kui 5,4 protsenti. «Paraku kasvasid eelkõige just toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hinnad (aastases võrdluses 12,2 protsenti - kiireimat kasvu nägime kartuli, kohvi ja suhkru hindades). Kuna aga toidukaubad, eluase ning transport moodustavad ligikaudu poole kogu pere eelarve kulutustes (tarbijakorvis), siis mõjutavad tarbijahinnaindeksit enim just need hinnamuutused,» märkis ta.

Toiduainete hinnad on suurel määral mõjutatud hinnamuutustest maailmaturul ning Paabut usub, et lähitulevikus hinnakasv pidurdub – seda näitavad ka arengud maailmas. «Samas piima ja –toodete hinnakasvu taga on lisaks maailmas toimuvale ka nõudluspoolsed tegurid. Ehk teisiti öeldes, kasvav nõudlus Venemaal koos sealse valmidusega kõrgemat hinda maksta kipub ka koduturul hindu kergitama,» selgitas ta.  «Kiire nõudluse kasv Venemaal aga on suuresti seotud sealse toodangu kesisusega ning kui Venemaa suudab taas oma nõudlust katta, peaks ka hinnasurve järgi andma,» lausus Paabut.

Mais kallines Paabuti sõnul oluliselt ka söömine väljaspool kodu ning majutus, mis osaliselt on ilmselt seotud kasvanud turistide sissevooluga, kus kasvanud nõudlus võimaldab majutus- ja toitlustusettevõtetel hindu tõsta. «Oma rolli mängib siin ka Tallinna nimetamine Euroopa Kultuuripealinnaks,» tõdes Paabut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles