Eesti Pank: kasumite kasv võimendas hinnatõusu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõus.
Tõus. Foto: SCANPIX

Võrreldes aastatagusega oli mais enim kallinenud ostukorvi komponendiks jätkuvalt toiduained, mis on maailmaturul kiiresti kallinenud, kuid maailmaturul toimuva mõju on võimendanud kohalike ettevõtete kasumite kasvatamine, teatas Eesti Pank.


Statistikaameti andmetel kasvas tarbijahinnaindeks mais võrreldes aprilliga 0,1 protsenti ja aastavõrdluses jäi hinnatõus 5,4 protsendi tasemele. Euroala inflatsioon ulatus esialgse hinnangu kohaselt 2,7 protsendini aastataguse suhtes.

«Võrreldes aastatagusega on enim kallinenud ostukorvi komponendiks jätkuvalt toiduained. Viimastel kuudel on toormehindade tõus maailmaturul pidurdunud, mis vähendab toidu kallinemise survet ka Eestis,» ütles Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere. «Maailmaturul toimuva mõju on võimendanud ka siinsete ettevõtete kasumite kasvatamine. Aasta esimeses kvartalis tõusis statistikaameti andmetel toidukaupade, jookide ning tubakatoodete hulgikaubanduse kasum rekordilisele tasemele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles