Poola astus hiinlastega äri tehes ämbrisse

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pooleliolev Varssavi-Berliini kiirtee.
Pooleliolev Varssavi-Berliini kiirtee. Foto: SCANPIX

Poolast sai 2009. aastal esimene ELi riik, kus suure avaliku hanke on võitnud Hiina firma. Ettevõte aga ei maksnud allahankijatele ning täna ütles hankelepingu üles.


2009. aasta septembris võitis Hiina firma Covec hanke Varssavit ja Berliini ühendava kiirtee 49-kilomeetrise lõigu ehitamiseks. Coveci 330 miljoni euro suurune pakkumine moodustas vaid poole varem prognoositud hanke maksumusest, vahendavad välisagentuurid.

Tööd katkesid eelmisel maikuus, kuna Covec ei maksnud allhankijatele. Eelmise nädala neljapäeval andis Poola kiirteede amet ettevõttele 7 päeva aega makseprobleemi lahendamiseks. Seejärel ähvardas Covec hankelepingu üles ütelda, mida firma täna tegigi.

Samas on Covec valmis ehitustöid jätkama, kui Poola kiirteede amet lepib nendega kokku uutes lepingutingimustes. Kõnelused tingimuste muutmiseks algavad sel nädalal.

Poola kiirteede amet teatas, et kui Covec ei suuda välja pakkuda konstruktiivset lahendust, siis tuleb leping lõpetada. Ameti väitel saab Poola nõuda Covecilt lepingu tühistamise eest hüvitist 187 miljonit eurot.

Varssavi-Berliini kiirtee ehitus on osa Poola püüetest uuendada oma infrastruktuuri, et 2012. aasta koos Ukrainaga võõrustada Euroopa jalgpalli meistrivõistlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles