Saame tuttavaks: FIFA «riigipea» Sepp Blatter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepp Blatter
Sepp Blatter Foto: SCANPIX

Nad seisid sabas, et talle õnne soovida. Ja et teda tänada. Joseph «Sepp» Blatter säras rõõmust. Ainuke piinlik hetk oli patsi löömine. Sest sellist tempu üks Šveitsi härrasmees tavaliselt ei tee.

FIFA «pere», nagu Blatter maailma jalgpalli juhtorganit nimetada armastab, oli ta endale hetk tagasi taas neljaks aastaks presidendiks valinud. Neljandat korda järjest.

Zürichi jäähokistaadioni katuse alla olid viirgu võtnud enam kui 200 rahvusliku jalgpalliliidu pealikud, nende abilised ja isegi lähisugulased.

Selle väikese ümara mehe kätes on nende saatus ja hea käekäik. Ja raskem kui praegu ei ole 75-aastase Blatteri õlul lasuv koorem veel kunagi olnud – pärast seda, kui FIFA valimiskampaania käigus kerkinud pististeskandaalide tõttu tervelt kahele juhatuse liikmele punast kaarti näitas.

«Ma olen FIFA asjaajamisi jälginud juba 20 aastat, aga nii närvis Blatterit minu silmad veel näinud ei ole,» ütles üks veteran-jalgpallianalüütik.

Inimese jaoks, kes naudib tööpostiga kaasnevat rambivalgust, oli möödunud nädal kindlasti piinarikas. Meeldib ju mehele rääkida FIFAst kui «valitsusest» ning asetada end samale tasandile maailma liidritega.

MMide pidamise nimel peetavad lahingud pakuvad Blatterile võimalust poseerida fotograafidele nii Valges Majas, Kremlis kui Downing Streetil.

«Blatter sihib raudselt Nobeli rahupreemiat,» ütleb üks kriitik, kes viitab sellele, kui palju kordi jalgpallijuht Lõuna-Aafrika MMi künnisel Nelson Mandelaga ühele pildile puges.

Käesolev nädal ülalmainitud preemiat küll lähemale ei toonud. Etteaimamatud sündmused – ülimalt avalik ja vihane võimuvõitlus kaasa arvatud – hargnesid niivõrd kiiresti, et Blatter, kes tavaliselt olukordi hästi valitseb, pidi peaaegu kontrolli kaotama.

Peitupugemises seda kiilanevat, jutukat, metafoore armastavat, keskastme pangandusjuhti meenutavat meesterahvast igatahes süüdistada ei saa. Kriisi haripunktis jälgis ta hoolikalt, et pressikonverentsidel ei oleks peale tema mitte kedagi, alamad hoiti eemal.

«Meile on antud hoope ja kõrvakiilusid on jagatud ka mulle isiklikult,» ütles ta hiljem FIFA kongressi ees esinedes. «Ma olen kapten, ma trotsin torme.»

Enesega rahulolu on Blatterile sama omane, kui korruptsioonisüüdistused FIFA-le. Kõik 13 võimul oldud aastat on ta finantsiliste väärtegude jutud kas vaiba alla pühkinud või omade keskel läbi arutanud. Tema viis probleeme lahendada ongi teha seda «pereringis» – kus aga peamiselt maksab tema isasõna.

Sepp nägi ilmavalgust aastal 1936 Šveitsi linnas nimega Visp, mitte kaugel Matterhornist. Pärast karjääri suhtekorralduses ja administreerimises tuli ta 1975. aastal FIFAsse kui tehnikadirektor ja sai president Joao Havelange tiiva alla veidi enne seda, kui brasiillasest 1981. aastal FIFA peasekretär sai. Jalgpalli mängis Blatter ka – amatöörina Šveitsis. See on miski, millega UEFA president Michel Platini (üks oma põlvkonna parimaid pallureid) teda ikka tögada armastab.

«Platini lagistab iga kord naerda, kui Blatter ütleb, et ta on tõeline jalgpallimees,» tõdeb kahe mehe ühine tuttav.

Viit keelt valdav Blatter on kui ülim näide rahvusvahelisest tehnokraadist. Lahutatud, ühe tütre isa ja ühe tütretütre vanaisa. Väljaspool jalgpalli tal huvisid pealtnäha pole. Üks siiski: mees kogub ülipüüdlikult auhindu. (FIFA veebilehelt võite neid loetleda üle 50, kõige värskemast säutsub ta alati ustavalt ka Twitteris.)

«Auhinnad ongi üks põhjuseid, miks ta võimu külge klammerdub,» ütleb üks jalgpallijuht. «Ega tal muud ju pole. See ongi ta elu.»

Blatteri kaitsjad juhivad tähelepanu sellele, et tema jälg jalgpallis on suur. Peamiselt see, et alates 1980. aastatest on osaliselt ka tema juhtimise all leidnud aset tohutu kommertslik kasv, suurenenud on ka MMi haare ja ulatus. «FIFA pole nii paha, kui tavaliselt räägitakse,» ütleb üks Blatteri lojalist. «Ja Blatter polegi nii kuri inimene.»

Aga fännid? Kas nemad on tänulikud? Kaugel sellest!

Praktiliselt iga kord, kui Blatter MMi avamänge või finaale avama ilmub, vilistatakse ta põhjalikult välja. Vilekoor saadab ka FIFA nime nimetamist.

2006. aastal keeldus Blatter MMi autasustamistseremooniale tulemast, kuna kartis kõne katkestamist. Ja mida rohkem ta niheleb jalgpalli puudutavate küsimuste pärast – näiteks kui jutuks tuleb väravajoone-tehnoloogia – seda vähem sümpaatiat ta pälvib.

Publiku antipaatiat FIFA ja selle presidendi vastu süvendavad ka süüdistused, et varasemaidki presidendikampaaniaid on määrinud korruptsioon. FIFA liikmed on rääkinud neile pakutud summadest, et hääl läheks Blatterile.

Batter eitab süüd, kuid midagi pole kunagi uuritudki. «FIFA on diktatuur, ta kontrollib ise kõiki selle aspekte,» ütleb üks kriitik jalgpallimaailmast. «Mida rohkem aeg edasi läheb, seda põhjalikumalt roogitakse välja igasugune vastuseis. Inimestele ta meeldib, aga ta on väga kaval poliitik. Ta võib kelle iganes kõrvale lükata.»

2002. aastal süüdistasid FIFA ametnikud teda finantsilises väärjuhtimises, kuid Šveitsi võimud jätsid asja arutamise pooleli, viidates ebapiisavatele tõenditele.

Nüüd ripub FIFA kohal taas korruptsioonisüüdistus. Sponsorid pahandavad. 2022. aasta MMi Katarile andmine on küsimärgi all. Inglise jalgpallijuhid nõudsid presidendivalimiste edasilükkamist.

Blatteri tugevaim külg näib aga olevat tema võime ellu jääda. Kasuks on tulnud ka jultumus FIFA 390 töötajalt lojaalsust nõuda. Ning tugev kaitsemäng iga rünnaku puhul.

«Mitte keegi pole iial suutnud Blatterit milleski süüdistada,» ütleb üks endine assistent. «Ja seda kiputakse unustama.»

On aga asju, mida FIFA pere igatahes ei unusta. Eriti need vaesed maad, kes Blatteri isalikku hoolt tunda on saanud. Sest luksuslikust Zürichi peakorterist on viimase nelja aastaga eraldatud «jalgpalli arendamiseks» ligi 800 miljonit dollarit.

Pärast võitu valimistel, kus peale «isa» rohkem kandidaate polnudki, pani «pere» staadioni uksed publikule lukku. Kokkutulek kestis koiduni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles