OPECi võitlus madala nafta hinnaga sõltub saudidest

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi president ja Alžeeria naftaminister Chakib Khelil.
OPECi president ja Alžeeria naftaminister Chakib Khelil. Foto: Reuters / Scanpix

Naftat eksportivate riikide kartell OPEC püüab jõuda kokkuleppele nafta toodangu vähendamises, et vastata langenud hinnale, otsustamisel on kaalukeeleks suurim nafta eksportija Saudi Araabia.


«Kõik sõltub... Saudi Araabia otsusest,» ütles OPECi president Chakib Khelil nädalavahetusel, vahendas Reuters.

Enamus OPECi liikmetest on valmis täitma eelmisel kuul sõlmitud kokkuleppet vähendada toodangut 5 protsenti. Peale seda otsust langes toornafta hind siiski veelgi alla 62 dollarit barreli eest, ent on tänaseks kosunud 67 dollarini.

«Ma arvan, et OPECis saadakse aru, et nad peavad esimese tootmise vähendamise juures näitama väga otsustavat ja ühtset rinnet. Kui seda pole, siis ei usu keegi tulevastesse tootmise vähendamistesse,» ütles Lawrence Eagles JP Morganist.

Iraan on juba teatanud oma klientidele toodangu vähendamisest. Sama on teinud isegi Nigeeria, kus nafta toodang on nafta tootmise infrastruktuuri vastu suunatud mässuliste rünnakute tõttu niigi madalam kokku lepitud tasemest.

Kiire tootmismahtude langetamine võib olla siiski raske, sest hulk naftat on müüdud juba ette.

Lühiajaliselt ennustavad analüütikud, et turgude suhtumine naftasse võib püsida negatiivsena sõltumata OPECi tegevusest, sest kahanenud usaldus ja krediidivõimalused vähendavad nõudlust ja hinda veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles