Laar käis välja taktika kreenis eelarvega võitlemiseks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar
Mart Laar Foto: Margus Ansu

IRLi liider Mart Laar lahendaks järgmise aasta riigieelarve kriisi rahandusminister Ivari Padari volitusi suurendades ja lisaeelarve koostamisnõude automaatseks muutmisega.


«Mul on tõsine mure 2009. aasta eelarve tasakaalu pärast ja eriti selles valguses, et Eesti peamine eesmärk peab antud hetkel olema üleminek eurole,» ütles Laar Postimees.ee'le pärast tänast koalitsiooninõukogu istungit, kus ta vastavat ettepanekut võimuliidukaaslastele esitles.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe sõnul näitavad prognoosid praegu võimalust, et eelarve võib minna nii palju kreeni, et muudab selle eesmärgi saavutamise võimatuks.

Lahenduseks pakkus Laar täna koalitsiooninõukogus välja, et järgmise aasta riigieelarve eelnõu täiendataks kahe punktiga.

Ei luba suurt miinust

Esiteks võiks tema sõnul sätestada eelnõus eelarvepuudujäägile lae, mille saavutamise järel tekib valitsusel automaatne kohustus ilmuda riigikogu ette negatiivse lisaeelarvega.

Selle punktis sätestatakse, et kui riigieelarve kulud ületavad tulude laekumist (välja arvatud välisabi sildfinantseerimiseks) enam, kui on paragrahvi kassareservi suurus, esitab valitsus koheselt riigikogule riigieelarve kulusid vähendava lisaeelarve eelnõu.

Laari väitel võiks see olla ka teatav protsent sisemajanduse kogutoodangust.

Tema sõnul oleks mõlemal juhul tegu üldjoontes sarnaste summadega ning täpne lahendus sõltuks tehnilistest üksikasjadest ja poliitilisest kokkuleppest.

Padar saaks edasi lükata

Teiseks võiks Laari hinnangul anda rahandusministrile erakorralised volitused hoida eelarvet jooksvalt kontrolli all - kui ministeeriumid kipuvad negatiivse eelarve kartuses investeeringuid aasta algusse koondama, saab rahandusminister neid järgmistele kuudele edasi lükata.

Seda, et sotsiaaldemokraadist Padar võiks hakata sel juhul oma partei ministeeriume teistele eelistama, ei pidanud Laar senise kogemuse põhjal reaalseks.

Laari sõnul leppis koalitsiooninõukogu kokku, et Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid kujundavad ettepaneku osas oma seisukoha järgmiseks esmaspäevaks.

Laari hinnangul võib IRLi ettepanek tunduda liialt karmina, kuid praeguses olukorras on see tema sõnul parim garantii, et Eesti võtab eelarve tasakaalus hoidmist tõsiselt.

«Ebakindlus ja otsustamatus on Eesti suurimad vaenlased, neid ei saa me endale enam lubada,» rääkis Laar.

IRLi liider ei välistanud ka võimalust, et hakatakse siiski praegu riigikogus arutatava eelarve tulusid-kulusid ümber vaatama, kuigi pidas seda vähem tõenäolisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles