Obama: Chrysleriga uuesti presidendiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Obama eelmise aasta suvel Chrysleri tehases.
Obama eelmise aasta suvel Chrysleri tehases. Foto: SCANPIX

President Barack Obama kavatseb teha Detroidi autotööstuse päästmisest oma tagasivalimiskampaania keskse komponendi. Näitavat ju märgid, et rahvas hakkab General Motorsi ja Chrysleri väljaupitamist tasapisi rohkem hindama.


Kuigi teema oli alles hiljuti üsna plahvatusohtlik, ei kõhkle Obama homme Toledos Chrysleri tehases üles astumast, avaldamaks kiitust valitsuse laenude ja Fiati investeeringute toel ellu ärganud autofirmale.

Ühtlasi avaneb Ohio ja Michigani piiril Jeep Wranglereid tootva tehase töölistele võimalus koos presidendiga lõunastada.

Asepresident Joe Biden kires Valge Maja iganädalase raadiosaate vahendusel, et «tänu meie tegudele on autotööstuses taas ärkamine».

Rahandusminister Tim Geithner rõõmustas aga Washington Posti veergudel, et «me saame [valitsuse investeeringutest] tagasi rohkem, kui enamik ennustas. Ja palju varem.»

Ärgem unustagem, et see on ikka seesama väljaupitamine, mida süüdistati kreeditoride õiguste jalge alla trampimises, riigiraha raiskamises eraettevõtete päästmiseks, võimu kuritarvitamises tippjuhtide vallandamisel ning demokraatide eelistamisel autotööstuse ametiühingutes.

Alles oli autotehing presidendile risuks kaelas, juba kohendatakse seda võidupärjaks.

Gallupi küsitluste valguses oli 2009. aasta veebruaris Chryslerile ja GMile riigilaenude andmise vastu 72 protsenti ameeriklastest.

Michiganis baseeruva uuringufirma Center for Automotive Researchi hinnangul päästis valitsuse sekkumine aga 1,14 miljonit töökohta ja 66 miljardit dollarit inimeste aastapalka.

Valitsusametnikud kinnitavad, et nende eraviisiliste küsitluste valguses hakkab avalikkus päästeoperatsioonide suhtes üles sulama, mis selgitab ka seda, miks Valge Maja end Detroidiga siduda soovib.

Ametnikud keeldusid oma küsitluste tulemusi täpsustamast.
Kui nii, siis leebub rahvas varsti ehk ka Wall Streeti pankade päästmise küsimuses? Tuli sealt ju maksumaksjatele veelgi rohkem tulu.

On siiski asju, millega oleks veel ennatlik kandideerima kippuda.

«Poliitiliselt väljendudes... ma ei usu, et ta kavatseb ringi joosta ja hüüda, et meie päästsime Goldman Sachsi ja me saime kõva kasumi!» tunnistas üks valitsustöötaja.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles