Eesti ettevõtted ületasid oma CO2 kvooti mitme miljoni tonni võrra

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsten
Korsten Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ettevõtete CO2 emissioon ulatus mullu 14 421 275 tonnini, samas kui neile oli eelmiseks aastaks kvooti eraldatud vaid 11 855 527 tonni, teatas Eurostat hiljuti.


«2010. aasta CO2 emissioonid olid kõrgemad kui 2010. aastal ettevõtetele jagatud kvoodihulgad,» kinnitas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu.

Kuna Eesti riigi arvates eraldas Euroopa Komisjon meie ettevõtetele liiga vähe CO2 kvooti, siis eelmisel aastal puudus Eestil veel kehtiv saastekvootide jaotuskava. Euroopa Komisjon lükkas aprilli lõpus tagasi Eesti saastekvootide kava muudetud versiooni aastateks 2008-2012, kuna komisjoni hinnangul oli kvootide kogumaht, mida Eesti kavatses ettevõtetele eraldada, liiga suur. Eesti riik ei välista Euroopa Komisjoni vastu kohtusse pöördumist.

«Kuna käitistel [ettevõtetel] puudub kuni jaotuskavale heakskiidu saamiseni kvootide tagastamiskohustus, siis kvootide juurde ostmise kohustust otseselt ei ole,» märkis keskkonnaministeeriumi kliima- ja kiirgusosakonna nõunik Eve Tamme. «Kas keegi ostis ja kui palju, on konfidentsiaalne info.»

«Riigid müüvad omavahel kvoote (AAU-sid) Kyoto protokolli raames. Ettevõtted ehk käitised müüvad omavahel kvoote (EUA-sid) Euroopa Liidu direktiivi 2003/87/EÜ raames,» selgitas Tamme, kuidas saab Eesti ettevõtetel olla kvooti puudu, samas kui meie riik müüb CO2 kvooti teistele maadele. «Riigil võib küll Kyoto süsteemi raames AAU-sid üle olla ja sellest tulenevalt võib ta neid müüa, kuid ettevõtetel võib EL süsteemi raames ikkagi kvoodipuudus olla. Riigi AAU-sid ei saa ettevõtetele anda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles