Jürgen Ligi: maamaksu kaotamine tõstab kinnisvara hinda

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tulu kümne aastaga kaks korda kasvanud.
Maamaksu tulu kümne aastaga kaks korda kasvanud. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Kui IRLi retoorika räägib, et eraisikute maamaksu kaotamine kärbib eluasemekulutusi ja parandab rahva elujärge, siis rahandusminister Jürgen Ligi leiab, et selle mõju on sootuks vastupidine.

Riigikogu debateeris eile eraisikute maamaksu kaotamise eelnõu üle rohkem kui kaks ja pool tundi. Opositsiooniparteid Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid oleksid ilmselt kauemgi eelnõu pihta sõnavalanguid tulistanud, kuid istungiaeg lõppes. Väitlust jätkatakse Toompeal täna.

Nii rahandusministeerium kui ka riigikogu opositsioon leiab, et seaduseparandus lubab iga maatükki muuta elamuks, sest inimesed hakkavad tegema suvalisi sissekirjutusi. Eelnõu ei anna maamaksuvabastust korteriühisuses elavaile inimestele. Etteheiteiks on, et eelnõu ei paku viisi, kuidas hüvitada maksutulude kaotus omavalitsustele. Samuti võib maksuvabastust saada siis, kui inimene on oma maja või korteri välja üürinud.

Vaidlusalune eelnõu on lühikese pealkirjaga: koduomanike maamaksust vabastamise seadus. Eelnõu üks paragrahv ütleb, et maksumaksja saab oma rahvastikuregistri järgses elukohaaluses elamus maamaksuvabastuse: linnas ja alevikus kuni 1500 ruutmeetrit ja maal kaks hektarit.

«Poliitikas tuleb teha kompromisse ja selles mõttes ütlesin ka valitsusele eelnõule märkusi esitades, et kuna see on väga oluline inimestele, kellega tahan koostööd teha, siis ma ei anna sellele mittetoetavat seisukohta, aga eriarvamusel olen ma väga mitmes lõikes,» lausus Ligi esmaspäeval riigikogu ees.

Eelmisel nädalal esitas rahandusministeerium eelnõule vastuväited. Ligi tunnistas, et mõned laused kirjutas ta sellesse kirja isiklikult.

«Olemasolevatele omanikele kindluse lisamise kõrval tõstab maksuvabastus ka maa hinda ja vähendab käivet ning seega noorte perede juurdepääsu elamumaale,» seisab Ligi allkirjaga kirjas. «Seepärast oleks otstarbekas selgitada eelnõu seletuskirjas, miks ja millistel juhtudel kaalub kodukulude piiramise eesmärk üles kodu kui hüve kättesaadavuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles