Andrus Karnau: populistlik maamaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Peeter Langovits

Maamaksu kaotamine pole muud, kui üks arutu populism, mille põhieesmärk on Keskerakonna positsiooni õõnestamine Tallinnas, sest miks pole IRLi ja Reformierakonna juhitud omavalitsustes eraisikute maamaks kaotatud? Vastav seadus ju lubaks seda teha juba praegu.

Võõra inimese rahakotti on keeruline hinnata. Mõnele inimesele on 100 eurot suur raha, teisele pole ka 1000 eurot tähelepanuväärne väljaminek. Maamaks erineb Eestis mitu korda. Peabki erinema, sest sõltub maa väärtusest. Kuna maa on piiratud ressurss, ei saa ühiskond lubada, et keegi sellel n-ö seista laseb. Maamaksukohustus on üks viise, kuidas sundida maad käibesse. Kel endal pole vaja või kes sellega midagi peale hakata ei oska, müügu see maha. See käib ka nende inimeste kohta, kellele maamaks üle jõu käib. Kui Nõmme või Pirita on ikkagi riigi ühed hinnatumad elamurajoonid, siis peab ka maamaks nendes kohtades olema märksa kõrgem kui Paides või Narvas või Kilingi-Nõmmel. Turumajanduse tõsiasi on, et inimene ei saa lubada endale kallimat kaupa kui tema rahakott võimaldab.

Sissetulekute üüratu erinevuse tõttu on keeruline hinnata, milline on üle jõu käiv maamaks. Praegune eelnõu toetab pigem jõukaid, kalliste kruntide omanikke. Kui inimestele käib maamaks üle jõu, siis pakkugu riigikogu välja hüvitisi vaestele ja väikese sissetulekuga inimestele. Või kehtestagu maamaksu lagi, mis seotud inimeste sissetulekuga. Pensionäridel juba ju on õigus maamaksusoodustusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles