Kauppalehti: sularaha on nüüd kuningas ka fondides

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Soome fondihaldurid on viimasel ajal suurendanud jõuliselt sularaha hulka valmistudes nii võimalikuks uueks fondiosakutest raha välja võtmise laineks.


«Mitmes fondis on sularaha osakaal 10 kuni 20 protsenti, osades koguni 60 protsenti,» rääkis finantsinspektsiooni järelvalvaja Petri Määttä, kirjutab Soome majandusleht Kauppalehti.

«Neis on valmistutud normaalsest enam olukorraks, kus fondi osakute omanikud tahavad nende eest raha kätte saada,» ütles Petri Määttä.

Kuuele fondile on antud õigus võtta laenu kui neid peaks tabama tagasimüügi laine. Likviidsuskriisiga võitlemiseks on fondidel võimalik klientidega kokku leppida ka pikem makseaeg. Lisaks võib finantsinspektsioon osakute lunastamise ka peatada kui seda on tarvis usalduse taastamiseks turgudel või osakute omanike huvide kaitseks. Seda moodust ei ole Soomes siiski kasutatud. Mujal Euroopas on sääraseid juhtumeid olnud kümmekond.

Kuigi fondidest on palju raha voolanud muuhulgas ka hoiustele, pole Soome fondidel likviidsusest puudust tulnud.

«On selline tunne, et suurema osakute lunastamise laine oleme juba üle elanud,» ütles Aktia nime kandva fondivalitsemise firma juht Tom Ginman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles