Suhkru maaletooja: tegemist ei ole suhkrutootjate vandenõuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur
Suhkur Foto: Liis Treimann

Suhkrut maale toova Montemari tegevjuhi Alo Süvari sõnul on suhkruhinna kiire tõusu taga struktuursed probleemid Euroopa siseturul.

«Nii suhkru tootmine, eksport kui ka import on erinevate meetmetega piiratud. Lähtuvalt nendest meetmetest ei olegi otseselt oluline, milline on hind maailmaturul, vaid milline on maailmaturult ostetud suhkru hind Euroopa Liitu impordituna,» kommenteeris Süvari.

Süvari sõnul oli eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses suhkru hind Euroopa Liidu siseturul odavam kui mujal maailmas. Seetõttu oluline osa suhkrust, mis normaaloludes oleks saabunud Euroopa Liitu, ei jõudnud siia, vaid müüdi maha mujal.

Euroopa Komisjoni hinnangul oli aasta alguses liidu turult puudu umbes miljon tonni suhkrut, seejuures on Euroopa Liidu aastane impordivajadus umbes kolm miljonit tonni suhkrut.

2006 - 2009 aastani läbi viidud suhkruturu reformi käigus muutus Euroopa Liit küll konkurentsile oluliselt avatumaks, kuid sellegipoolest on endiselt tegemist suletud turuga.

Samas ei kinnitanud Süvari, et suhkrutootmiskvootide suurendamine aitaks hinda langetada. «See on spekulatiivne küsimus. Tootmiskvootide puhul on tegemist poliitiliste otsustega, mida me ei pea sobivaks kommenteerida,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles