Ministeeriumid sõdivad hasartmänguseaduse eelnõu pärast

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguautomaat
Mänguautomaat Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeerium ja hasartmängude korraldajate liit sõdivad seaduseelnõu vastu, mis leevendab hasartmängu korraldamise tingimusi laevadel.

Rahandusministeerium on menetlemas hasartmänguseaduse elnõud, mille kohaselt ei pea laevad, kus on võimalik hasartmänge mängida, välja filtreerima hasartmängusõltuvuses olevaid inimesi. Eelnõu põhjenduse kohaselt pole see vajalik, kui korraldatavatele õnnemängude panustele ja võitudele on seatud rahalised piirangud (10 eurot ja 2000 eurot). Viimase lahenduse pakkus välja  advokaadibüroo Lextal, mis esindab kliente, kes korraldavad hasartmänge laevadel.

Põhjenduste kohaselt on laeval keeruline luua «online» ühendus maksu- ja tolliameti andmekoguga. «Reisijate nimekirja ei saa kasutada selliselt, et kõikide reisijate andmeid võrreldakse andmekogus olevate isikute nimekirjaga,» seisab eelnõu seletuskirjas.

«Tulenevalt piirangutest võiks laevadel asuvaid automaate liigitada nn pehme hasartmänguna, mida reisijad mängivad meelelahutuseks, analoogsed mänguautomaadid on ka teistes riikides käsitatavad «mängusaali mängudena», mitte «kasiinomängudena»,» seletasid advokaadid.

Sellega ei nõustu aga sotsiaalministeerium, mille ametnike hinnangul pole väide, et kuni 10 euro suurune panus ning kuni 2000 euro suurune võidusumma ei oleks sõltuvust tekitav või seda süvendav. «Võidufondi ja panuse piiramine ei muuda hasartmängude mängimist merel vähem sõltuvust tekitavaks kui maal. Samuti ei ole kuidagi võimalik piiratud panuse ja võidufondiga õnnemängude mängimist nimetada «meelelahutuseks», kuivõrd seaduse järgi on tegu hasartmängudega, mida ta ka tegelikkuses on,» põhjendab ministeerium.

Hasartmängukorraldajate liit peab eelnõu punkti põhjendamatuks erandiks, mille eesmärk on ebaselge. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles