Swedbanki juht: Baltimaade majanduskasv ei pruugi olla jätkusuutlik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank Grupi tegevjuht Michael Wolf.
Swedbank Grupi tegevjuht Michael Wolf. Foto: Liis Treimann

Swedbanki tegevjuhi Michael Wolfi sõnul on Baltimaade majandus hakanud kasvama, kuid majanduskasvu jätkusuutlikkus on kaheldav, kirjutab Kauppalehti.

Wolf ütles lehele, et loodab majanduskasvu ühtlustumist püsivaks, kuid samas on endiselt Baltimaade majanduses bumerangiefekti oht.

Swedbanki viimase majandusprognoosi järgi jätkab Baltimaade majandus siiski kasvamist – Eesti, Läti ja Leedu majanduskasv tuleb tänavu vähemalt neli protsenti. Järgmisel aastal aeglustub Läti sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasv alla nelja protsendi.

Ka Nordea Pank ennustab Baltimaadele majanduskasvu – Eesti ja Leedu majandus peaks panga prognoosi järgi tänavu kasvama vähemalt 4,6 protsenti, hiljem kasv stabiliseerub. Läti SKT kasv jääb tänavu alla nelja protsendi, kuid ületab seda tuleval aastal.

Balti ettevõtete usaldus taastub järk-järgult majanduse heade ennete toetusel.

Balti riikide majanduste suur väljakutse on kiirenev inflatsioon, mida ei saa seletada erakorraliste teguritega. Kui Läti ja Leedu soovivad 2014. aastal ühineda euroalaga, siis ei tohi nende inflatsioon olla kõrge ning saab olema keeruline hoida inflatsiooni madalal tasemel.

Läti ja Leedu peavad tuleval aastal vastama eurokriteeriumitele. Swedbank usub, et mõlema riigi aastainflatsioon tuleb 2012. aastal umbes 2,5 protsenti, Nordea ennustab riikidele aga vähemalt kolmeprotsendist hinnatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles